A Frida című filmmel lett világhírű

Myreille

Lila Downs mély, szenvedéllyel átitatott hangja csontig hatol. Néhány nap múlva, akár élőben is hallgatható.
Az énekesnő elsősorban az azóta kultfilmmé vált ’Frida’ című alkotásnak köszönheti a világhírnevet és vita nélkül a legkülönlegesebb filmzene, amit hallottunk. Ugyanolyan szenvedélyes és felkavaró, mint a mexikói festőnő, Frida Kahlo élete. A mexikói tradicionális muzsikák világába elvezető filmzene, a három oktávnyi hangterjedelemmel megáldott Lila Downs által kel életre és ragad magával. Downs a filmben egy jelenet erejéig, tangóénekesnőként is feltűnik a filmvásznon.

Lila Downs egy amerikai professzor édesapa és egy mixték indián édesanya gyermekeként látta meg a napvilágot Mexikóban. Fiatalkorát Kaliforniában tölti, majd szülei válása után elköltözik családjától. Klasszikus ének-zenét és antropológiát kezd hallgatni az egyetemen, amit rövid időre megszakít, amíg a Grateful Dead zenekart kísérő hippi kommunához csatlakozik. 1991-ben az egyetem befejezése után visszatér Oaxacába, ahol édesanyja autóalkatrész üzletében dolgozik. Dalokat kezd írni és bárokban lép fel. Így ismerkedik meg férjével, az amerikai jazz-szaxofonos Paul Cohennel. 1997-től napjainkig hat albumot készítettek együtt, (La Sandunga, Tree of Life, Border, Una Sangre, La Cantina, Ojo de Culebra/Shake Away) a latin és indián népzenék, a jazz, a rock és a hiphop különleges elegyéből.
Az ébenfekete hajú énekesnő a zenén keresztül fedezte fel önmagát, szülőhazáját, identitását és gyökereit. 2001-ben egy rendkívül provokatív albumot készített Border címmel, mely a határon elhunyt kivándorlókról, a lemészárolt indián falvakról, valamint a kizsákmányolt munkásnőkről szól. A dalszövegek között indián mítoszokat, mexikói költők verseit, és Woody Guthrie írásait is megtalálni. A kitűnő énekesnő az angol és a spanyol mellett indián nyelveken is énekel. Lila Downs egyik legfőbb előadóművészi erénye: hangjának sokszínűsége. Hol operaénekesi magasságokat ostromol, hol boszorkányszerű, rekedtes hangon énekel, hogy aztán egyik pillanatról a másikra fejhangra váltson.

Lila Downs web>>
Lila Downs (Mexikó)
2010. május 18., kedd 19.30
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra