term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:42964
category_32 #d3e60c

Mi kell a boldogsághoz? Egy kis Derű és némi Bánat

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mi kell a boldogsághoz? Egy kis Derű és némi Bánat

Myreille - Publikálva:

Az Agymanók mindent tud, amit egy jó filmnek tudnia kell. Vicces, szórakoztató és közben okos és érzékeny. Gyerekeknek és felnőtteknek erősen ajánlott.

Agymanók (Inside Out). Ridley-t, mint minden embert az érzelmei vezérelenk. Ők az Agymanók. Harag (Anger), Undor (Disgust) , Derű (Joy), Majré (Fear) és Bánat (Sadness). -  Disney - Pixar

Agymanók (Inside Out) – Ridley-t, mint minden embert az érzelmei vezérelnek. Ők az Agymanók: Harag (Anger), Undor (Disgust) , Derű (Joy), Majré (Fear) és Bánat (Sadness). – Disney – Pixar

Az előzetese alapján egészen másra számítottam, mint amit kaptam.

Nagyon vicces filmet vártam, és úgy készültem, hogy majd jókat kacagok a megunhatatlan poénokon, hogy a férfiak és a nők mennyire nem értik meg egymást. Ehelyett kaptam egy briliáns filmet az érzelmekről és az emberi viselkedésről. Nem csupán azért érdemes megnézni, mert az Agymanók szórakoztató film, hanem azért is, mert fontos dolgokat mutat be. Belesüppedtem a fotelba, mellettem ült a nagyobbik fiam – mindjárt 7 éves lesz – és gyomorszájon rúgott a felismerés, hogy annyiszor beszéltünk már vele egy-egy dologról, ami előfordul az Agymanókban is, de még sohasem tudtam ilyen jól elmagyarázni neki, mi történik benne és mi történik egy másik emberben. Milyen kapcsolat van az érzelmek és a viselkedés között, és bár törekszünk a derűre, olykor más érzelmek is elragadnak. A bánatnak, az undornak, a parának és a haragnak is megvan a helye és az ideje. És a filmben nincs egyetlen Coelhoi közhely vagy megerőszakolt okosság, egyszerű, szép és tiszta.

A főszereplő kislány, Ridley imád hokizni és nagyon boldog az élete egészen addig, amíg családja San Franciscoja nem költözik és ott hirtelen elveszti a lába alól a talajt.

A főszereplő kislány, Ridley imád hokizni és nagyon boldog az élete egészen addig, amíg családja San Franciscoba nem költözik és ott hirtelen elveszti a lába alól a talajt.

Közben a fejében is zajlanak az események. Az érzelmek teszik a dolgukat és Derű megpróbál mindent, hogy Ridley boldog legyen.

Közben a fejében is zajlanak az események. Az érzelmek teszik a dolgukat és Derű megpróbál mindent, hogy Ridley boldog legyen,

... hogy szép és boldog emlékei legyenek.

… szép és boldog emlékei legyenek.

INSIDE OUT - Pictured (L-R): Sadness, Joy. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Csakhogy Derű elveszti az irányítást és a nyakán ragad a tehetetlen Bánat,

INSIDE OUT – Pictured: Anger. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

az irányítópultot pedig Harag, Majré  és Undor kezeli.

Nagy érzelmeket mozgat meg az alapvetően vicces Agymanók. Ridley bánatának és összeomlásának minden külső és belső eseményét végignézhetjük, majd jön a katartikus megoldás, amin én is és a fiam is sírtunk picit. Mindezt gyereknyelven teszi, de közben magas érzelmi intelligenciával partnerként kezeli a gyerekeket. Az alkotók a filmet gyerekeiknek ajánlották és nem túlzás azt állítani, hogy olyan alapköveket ás le a film, amelyre lehet alapozni a kamaszkorban és a felnőtt létben is.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra