term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:29240
category_44 #ff9500

Gyerekkori emlékek és egy híres csata nyomában

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Gyerekkori emlékek és egy híres csata nyomában

Myreille - Publikálva:

kempp

Pákozdon nőttem fel, ismerem az embereket, a vidéket és szeretek erre kirándulni, ráadásul idén van a pákozdi csata 165. évfordulója. A pákozdi csata nem volt egy nagy, véres csata, de jelentős volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban. 1848. szeptember 29-én a Velencei-tótól északra, Pákozd-Sukoró magasságában Móga altábornagy seregei győzelmet arattak a Jellasics horvát bán által vezetett sereg felett és a magyar szabadságharc tovább tudott élni. Idén van a csata 165. évfordulója. Pákozdon nőttem fel és lényem egy darabja mindig is pákozdi marad: ismerem az embereket, a házakat, a fákat-bokrokat, gyerekeken felfedezem szüleik vonásait, és engem is ismernek. Nekem nem meglepő, hogy a pákozdi csatának van egy emlékműve a faluban és van egy a Mészeg-hegyen. Amikor általános iskolások voltunk, minden szeptember 29-én elgyalogoltunk a sulitól az emlékműig – rendes túra, nekem elhiheted – és megnéztük a katonai felvonulást – mert a pákozdi csata napja a néphadsereg napja is volt -, majd kószáltunk a hegyen, megmásztuk a tankot és a löveget, csipkebogyót gyűjtöttünk és roppantul örültünk annak, hogy térdig lejárjuk a lábunkat és nincs tanítás.

kempp00

A Vilmos huszárezred az 1848-49-es szabadságharc magyar honvédségének egyik jelentős ezrede volt, nekik állít emléket a szobor. (Fotó: Myreille)

kempp01

Az obeliszket 1951. szeptember 29-én avatták fel. (Fotó: Myreille)

kempp02

Kilátás a tóra (Fotó: Myreille)

kempp03

Tulajdonképpen ezek között a dombok között zajlott a pákozdi csata 1948-ban. A képen elrejtettünk valami nagyon személyeset is, de ez részben titok. (Fotó: Myreille)

kempp04

Csatahangulat az obeliszken (Fotó: Myreille)

kempp04a

Az emlékmű előtt az apró fehér kavicsok ugyanazok, amelyeken gyerekkoromban a katonák a díszlépést előadták. (Fotó: Myreille)

kempp05

A néphadsereg napja… (Fotó: Myreille)

A rendszerváltás tájékán elvitték a tankot – ez abban az időben volt, amikor Székesfehérvár határában, a domb tetejéről is elvitték a tankot és utóbbi helyére az Aranybullát tették -, én meg elkezdtem szakközépbe járni, majd fősulira. Egyre kedvesebb időt töltöttem Pákozdon és a gyerekkori édes emlékek egyre távolabb kerültek a valóságtól. Az elmúlt két évtizedben az emlékmű környéke Katonai emlékparká alakult, ami a fiamnak nagyon tetszett, mert most éppen abban a korban van, amikor rajong minden katona-háborús dologért, és “repülhetett” vadászgéppel és még tank is volt.
kempp06

Lövészárok háború nélkül (Fotó: Myreille)

kempp07

A Margit-vonal egy szakasza (Fotó: Myreille)

kempp09b

Az 1956-os emlékpont (Fotó: Myreille) Ui: A fiam alkalomhoz katona-háborús ruhában jött, azaz terepszínű kabát és pókemberes sapka.

kempp11

A szimulátor, avagy vadászgéppel repülni (Fotó: Myreille)

kempp10

Főhajtás a honvédeknek (Fotó: Myreille)

kempp13

Emlékezz… (Fotó: Myreille)

kempp14

14 kopjafa (Fotó: Myreille)

kempp16

Az aradi vértanúk (Fotó: Myreille)

kempp17

Történelmi zászlók a Dísztéren (Fotó: Myreille)

kempp18a

A csata helyén virág nő (Fotó: Myreille)

kempp18b

A természet őszi búcsúja (Fotó: Myreille)

A Nemzeti Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területe 1,6 hektár és innen gyönyörű a kilátás a tóra és a környező vidékre, de maga a park is számtalan csodát tartogat a hecsedlibokroktól a növényritkaságokig. (Közvetlenül mellette terül el a Pákozd-Sukorói Arborétum.) A régi és meghatározó emléktárgy a Pákozdi csata obeliszkje és a csata emlékmúzeuma. Ezenfelül számos látnivaló létesült az elmúlt években: a Dísztér a magyar történelmi zászlósorral, a barakk, a II. világháborúban a 220 km hosszú, egybefüggő védelmi rendszer – érthetőbben a lövészárok -, a Margit-vonal egyik jelentős szakasza is ezen a terület húzódott és az emlékpark területén rekonstruálták, az aradi vértanúk tiszteletére állított tizennégy kopjafa, a békefenntartók emlékműve, az 1956-os emlékpont, a Vilmos huszárezred emlékére állított szobor, a mártírok emlékműve, a sorkatonaságot bemutató kiállítás – ki lehet próbálni milyen nehéz egy golyóálló mellény – és a magyarok a békefenntartásban kiállítás. Az év legtöbb napján csendes a park vagy gyerekzsivajtól harsogó, de a csata évfordulóján különösen színes az élet. Idén, 2013. szeptember 28-án, szombaton csatatéri sokadalom lesz hagyományőrző bemutatókkal, ólomkatona öntéssel, apródképzővel, kézifegyver, búváreszközök és BTR-80 páncélozott gépjármű bemutatásával, történelmi játszóházzal, zenével és sok látványossággal. 2013. szeptember 29-én pedig koszorúzás lesz, ünnepi beszéd és “165 éve történt” címmel csatajáték. Mi ott leszünk, gyertek ti is! Részletes program és mindenféle hasznos tudnivaló erre>>>
kempp21

Katonai Emlékpark Pákozd (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra