term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:6763
category_44 #ff9500

Lélegzetelállító hóvirágmező

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Lélegzetelállító hóvirágmező

Myreille - Publikálva:

Hóvirágok több mint két hektáron.

Hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája több mint két hektáron az Acsúti Arborétumban. A látvány meghatározásához csak olyan szavakat lehet használni, hogy csodás, bámulatos, lenyűgöző és lélegzetelállító.

Alcsútdoboz határában fekszik az aprócska arborétum, amely egész évben kellemes sétahelyszín, azonban hóvirág virágzás idején egészen különleges hely. Az arborétum egyik munkatársától megtudtam, hogy nem különleges természeti csoda, hogy itt ennyi hóvirág látható, hanem szorgos kezek munkája. Nagyon figyelmes szemlélő akár észre is veheti, hogy nem a Magyarországon honos hóvirágfajta (kikeleti hóvirág) képviselteti magát a mezőn legjelentősebben, hanem a kis-ázsiai (pompás hóvirág). Az arborétum kerítése melletti “hóvirágos” ösvényen kívül – tényleg mesebeli és egész márciusban virágzik – a parkban itt-ott ugyancsak felbukkan a hóvirág (no meg a téltemető is) az áttelepítések miatt.

2005 óta a hóvirág „természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok” közé került, tehát védett és veszélyeztetett a virág és a hagyma is. Hóvirágot szedni és hagymát kihízni nem csak az arborétum területén, hanem mindenhol tilos. Soha ne vegyél hóvirágcsokrot! Tudom, tudom, nekem is az egyik legszebb gyerekkori emlékem, amikor az erdőben hóvirág és ibolya után kutattam, apró csokorba rendeztem és anyunak adtam, aki stampedlis pohárba állította, de bajban van ez a virág és csak úgy tudunk rá vigyázni, ha nem szakítjuk le illetve másnak se éri meg leszakítani. Hóvirágmező az Alcsúti Arborétumban (Fotó: Myreille, 2010)  

  Info: Alcsúti Arborétum web: http://www.alcsutiarboretum.hu cím: 8087 Alcsútdoboz belépőjegy: felnőtt: 650 Ft, kedvezményes: 400 Ft. nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10-18 óráig hóvirág virágzás: február közepétől március közepéig

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra