Szórakozz a bányában

Vidra

zollverein Miután Pécsett nem készülnek túl nagy lendülettel 2010-re, megmutatom inkább, mi történik a Ruhr-vidéken, illetve Essen környékén, amely szintén ebben az évben viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Talán nem kifejezetten nőies dolog, de én rajongok a lepusztult ipari létesítményekért és az indusztriális dizájnért. Még jobb, ha mindez csak lepukkantnak tűnik, de valójában van (újabb) funkciója; ha éktelenkedő tájseb helyett értékké válik.
Ilyen a németországi Essen mellett a Zollverein is, amely hajdan jelentős szénbánya volt. 1847-től 1986-ig működött, sokáig a világ legnagyobb és legkorszerűbb kőszénfejtőjének tartották. 1993-ban a kokszolómű is befejezte működését, aztán csak állt ott egy ideig, majd elkezdték értelmes módon átalakítani a szénpor alatt gyönyörű, Bauhaus-stílusú csarnokokat és egyéb létesítményeket. Az ipari műemlék-együttes, amely 2001 óta a Világörökség része, ma temérdek kiállítóteremnek, kulturális rendezvénynek és egyéb programnak ad helyet, na meg parkoknak, sportpályáknak, játszótereknek, kellemes élettereknek – kialakítása folytán nem csoda, hogy a Zeche Zollverein a jövő évi események központja lesz.
A vas- és acéloszlopokra, monumentális fémóriásokra és hatalmas csarnokokra ráeresztettek egy halom fantáziát (meg némi pénzt), így a helyszín és a környezet miatt az olyan egyszerű dolgok is különlegessé válnak, mint a jégpálya, a medencés strand, az óriáskerék, vagy egy sima kávézó és étterem. Ja és mellékesen a bányaüzemet is végig lehet járni; olyan dolgokat is megtudhatsz a szénfejtésről, amikre sose gondoltál; óriás tárnákban járhatsz, és még bányavasutazhatsz is. Este-éjjel is különleges az egész: látványos fényinstallációk tesznek róla, hogy megjegyezd a helyet.
A formák itt önmagukban is szembeötlőek és hangsúlyosak, de egyesek még erre is rátettek egy szeneslapáttal: a gigantikus gyárkomplexum egyik gyönyörű téglaépületében rendezkedett be a Red Dot Design múzeum. A Red Dot Design Award az egyik legjelentősebb nemzetközi elismerés a dizájn terén; a német csarnok (a másik múzeumuk nemrég nyílt Szingapúrban) 4000 négyzetméterén mintegy 1500 díjazott tárgyat állítottak ki, a kávéscsészéktől a bútorokig.

zollverein08

zollverein07

zollverein06

zollverein05

zollverein04

zollverein03

zollverein02

zollverein01

Fotók: Vidra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra