Szórakozz a bányában

Vidra

zollverein Miután Pécsett nem készülnek túl nagy lendülettel 2010-re, megmutatom inkább, mi történik a Ruhr-vidéken, illetve Essen környékén, amely szintén ebben az évben viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Talán nem kifejezetten nőies dolog, de én rajongok a lepusztult ipari létesítményekért és az indusztriális dizájnért. Még jobb, ha mindez csak lepukkantnak tűnik, de valójában van (újabb) funkciója; ha éktelenkedő tájseb helyett értékké válik.
Ilyen a németországi Essen mellett a Zollverein is, amely hajdan jelentős szénbánya volt. 1847-től 1986-ig működött, sokáig a világ legnagyobb és legkorszerűbb kőszénfejtőjének tartották. 1993-ban a kokszolómű is befejezte működését, aztán csak állt ott egy ideig, majd elkezdték értelmes módon átalakítani a szénpor alatt gyönyörű, Bauhaus-stílusú csarnokokat és egyéb létesítményeket. Az ipari műemlék-együttes, amely 2001 óta a Világörökség része, ma temérdek kiállítóteremnek, kulturális rendezvénynek és egyéb programnak ad helyet, na meg parkoknak, sportpályáknak, játszótereknek, kellemes élettereknek – kialakítása folytán nem csoda, hogy a Zeche Zollverein a jövő évi események központja lesz.
A vas- és acéloszlopokra, monumentális fémóriásokra és hatalmas csarnokokra ráeresztettek egy halom fantáziát (meg némi pénzt), így a helyszín és a környezet miatt az olyan egyszerű dolgok is különlegessé válnak, mint a jégpálya, a medencés strand, az óriáskerék, vagy egy sima kávézó és étterem. Ja és mellékesen a bányaüzemet is végig lehet járni; olyan dolgokat is megtudhatsz a szénfejtésről, amikre sose gondoltál; óriás tárnákban járhatsz, és még bányavasutazhatsz is. Este-éjjel is különleges az egész: látványos fényinstallációk tesznek róla, hogy megjegyezd a helyet.
A formák itt önmagukban is szembeötlőek és hangsúlyosak, de egyesek még erre is rátettek egy szeneslapáttal: a gigantikus gyárkomplexum egyik gyönyörű téglaépületében rendezkedett be a Red Dot Design múzeum. A Red Dot Design Award az egyik legjelentősebb nemzetközi elismerés a dizájn terén; a német csarnok (a másik múzeumuk nemrég nyílt Szingapúrban) 4000 négyzetméterén mintegy 1500 díjazott tárgyat állítottak ki, a kávéscsészéktől a bútorokig.

zollverein08

zollverein07

zollverein06

zollverein05

zollverein04

zollverein03

zollverein02

zollverein01

Fotók: Vidra

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

12 hozzászólás a “Szórakozz a bányában” című cikkhez.

 1. Pécs2010 szerint:

  Kedves Vidra,
  naponta olvasom a moksha.hu-t, számtalanszor előfordult, hogy az általatok ajánlott honlapot felkerestem, mert érdekesnek találtam a témát. Mindent összevetve jó kulturális ajánlónak tartom az oldalt, be is tettem a kedvencek közé.

  A fenti cikk kezdő mondatát azonban nem tartom szerencsésnek, ha arra gondolok, mennyien tájékozódnak erről az oldalról. A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program sajnos valóban hatalmas hendikeppel indult számos okot sorolhatnék itt fel, DE: ha utánajártok láthatjátok, hogy a város jelen pillanatban minden idegszálával, összes energiájával a jövő évi kulturális évadra koncentrál. Mindenütt építkezések (ami nekünk városlakóknak e pillanatban nem kényelmes, de kiváncsian várjuk a végeredményt, a megújult köztereket, parkokat, az új kulturális intézményeket), javában folynak a programok előkészítő munkái (igen, lehet, hogy nem jön el a U2, de számtalan magas színvonalú program közül válogathatunk majd). A programok sora megtekinthető a http://www.pecs2010.hu oldalon.
  Azért írom e sorokat, mert szegény jó pécsnek nehéz visszafordulnia a már sokat emlegetett negatív hírspirálból, ezt a fenti cikk is bizonyítja, azonban kérlek benneteket tájékozódjatok a témában, mert egy ilyen negatív mondat is elég lehet ahhoz, hogy az olvasó kedvét elvegyük attól, hogy jövőre betegye a lábát Pécsre.
  Remélem jövőre ellátogattok személyesen is városunkba (ha valaki rajong a lepusztult ipari létesítményekért, annak a Zsolnay Kulturális Negyed is tetszeni fog) és megelégedéssel tapasztaljátok majd, hogy Pécs igenis nagy lendülettel készült és ennek kézzelfogható eredménye van.

  VálaszVálasz
 2. Vidra szerint:

  Kedves Pécs2010!

  Értem és megértem, amit mondasz, nem volt szándékomban a „negatív hírspirál” további gerjesztése.
  DE.
  Így, hogy van összehasonlítási alapom, továbbra is tartom, hogy Pécsett a szükséges lendület nincs meg, elsősorban a szűkös határidőt tekintve. Isztambulról (a jövő évi harmadik helyszín) nincsenek információim, de Essenben és környékén a leendő főszereplő épületek, intézmények és egyéb helyek 90%-a már most maradéktalanul használható.
  Személyes okokból erős kötődésem van Pécshez, vagyis nem csak „messziről” beszélek; minden erőfeszítés (helyenként inkább kapkodás) dacára összehasonlíthatatlan a két helyszín készültségi foka. Nem az a lényeg, hogy jön-e a U2 vagy sem: a megmaradó létesítmények javarészt még sehogy nem állnak, és akkor arról nem is volt szó, hogy az eredeti pályázathoz képest mennyivel kevesebb dolog valósul meg.
  Nagyon-nagyon boldog lennék, ha ez év végén, vagy jövő év elején (hamarabb valószínűleg nem jutok el Pécsre) már tényleges, megvalósult dolgokat látnék a városban, terveim szerint erről itt be is számolok majd.

  VálaszVálasz
 3. Pécs2010 szerint:

  Kedves Vidra,

  egyetértek veled majdnem mindenben.

  Az is biztos, hogy én vagyok túlságosan érzékeny a témára. Igazad van abban is, hogy le vagyunk maradva (persze miben mérve? beruházásban?) Istanbultól és Essentől is (a Zollverein tényleg fantasztikus!) A program öt pillére közül a parkok-közterek újjáélesztése szerencsére idén őszre elkészül, a városlakók és a turisták számára is ez lesz az egyik leginkább érzékelhető változás a városban. A hangversenyközpont átadása 2010 őszére várható, a Zsolnay Negyed egyes részei is látogathatóak lesznek jövőre.
  DE: szerintem nem ez a lényeg. Jövőre Pécsett nem telik el hét magas színvonalú kulturális esemény nélkül. Nem lesz még egy olyan magyarországi város 2010-ben, ahol ennyi program közül válogathat az idelátogató közönség.

  Amiért pedig sokak még mindig azt gondolják, hogy Pécsett jövőre nem lesz semmi, az az elmúlt évek politikai viszályai okán kialakult negatív hírek sokasága, jelenleg pedig a kommunikáció teljes hiánya. (Szerencsére a kommunikációs közbeszerzés is lezárult, így hamarosan mindenütt Pécs2010-es programokról szóló hírekbe botlunk majd.)

  És mielőtt azt gondolnátok, hogy érdekem fűződik (nem, nem ott dolgozom) az EKF pozitív megítélésének kialakításában szeretném jelezni, hogy ez az érdek csupán annyi, mint az összes többi városlakóé. Szeretnék büszke lenni a városomra és jó lenne, ha minél többen éreznének kedvet jövőre ahhoz, hogy ellátogassanak Pécsre.

  Addig is minden lehetőséget megragadok arra, hogy ha a saját eszközeimmel is, de pozitív irányba tereljem a gondolatokat a Pécs2010 projekttel kapcsolatban. Ez az én kommunikációm. Így egyszerűen, büdzsé nélkül.

  VálaszVálasz
 4. Vidra szerint:

  Dícséretes a vállalt küldetésed, hajrá – én Pécsnek drukkolok :)

  VálaszVálasz
 5. Mami szerint:

  Kedves Vidra!
  A lepusztult ipari létesítményekért való rajongás tekintetében egyformák vagyunk. Abszolút meg tudom érteni a lelkesedést, nem is értem, miért mosolyog meg a családom a szénmosó-mániám miatt.
  http://www.pecsibanyasz.hu/arc/7nagy.jpg
  http://www.pecsibanyasz.hu/arc/jobb1nagy.jpg
  Szerintem ugyanis Pécs legszebb épülete, de tartok tőle, hogy előbb utóbb lebontják, ahogyan ez vár szegény Isván-aknára is. (Csak gondolom..)
  Nem is vagyok ezzel egyedül
  http://pixel.zubby.hu/index.php?showimage=90
  van itt néhány megkapóan szép kép az elején – a szénmosóról és az István-aknáról…(sajnos az én jelenlegi fotómasinám nem érett meg arra a feladatra, amit egy ilyen impozáns épület megkövetelne – meg talán jómagam sem.
  Nektek kellene lefényképezni, és írni róla!!!

  VálaszVálasz
 6. Mami szerint:

  Találtam egy ilyet, de hogy mi igaz ebből, azt nem tudom…ami érdekes…tekintve, hogy itt élek.

  VálaszVálasz
 7. Vidra szerint:

  Ezek tényleg nagyon szépek! (A nagyapám a mecseki aknamélyítőnél dolgozott, gyerekkoromban sokat voltam ott, úgyhogy az én mániámon senki nem csodálkozik ;) ) Tudom, hogy rengeteg pénz ilyeneket helyreállítani, és funkciót adni nekik, de ez a szénmosó is tipikusan az a hely, amivel hosszú távú beruházásként nagyon érdemes lenne mit kezdeni.

  VálaszVálasz
 8. tms szerint:

  De durva ez! Burton hasonlat is telitalálat!
  Ha most lent leszek tuti megnézem, feltéve, ha még nem lopták el vagy nem adták el…
  Bár én megvenném, adtok kölcsön? :)

  VálaszVálasz
 9. Mami szerint:

  ..tudjátok mikor a legszebb? Van az őszi évszakban, amikor ha autóval jövünk a mosó előtt, bizonyos szögben úgy látható, hogy az épület mögött megy le a nap. Sok sok kockaablakán átsüt, átsüt az üveg nélküli helyeken, réseken, a félig leomlott falak helyén, a kivert ablakok nyílásain.
  Hát az valami eszméletlenül szép.
  Csak ránézek a férjemre, – tuuudom, megállunk – :D

  VálaszVálasz
 10. Mami szerint:

  Megkezdték a szénmosó bontását – ma kaptam ezt a hírt – áldozatául esik a PKF – projektnek.
  Sajnálom nagyon. :(

  VálaszVálasz
 11. derno szerint:

  Legyünk büszkék PÉCS.2010-re. Nem könnyű, viszont nehéz ma Magyarországon bármi előremutató dolgot csinálni. Pécsett mindenki teljes lendülettel dolgozik azért, hogy a lehető legtöbb program és fejlesztés megvalósuljon az EKF kapcsán.
  Viszont aki Oberhausenben jár a Gasometerben, feltétlenül ugorjon be. Egy kiállítás látható a Világűrről, fantasztikus.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra