term ID:
parent cat ID:1861
parent cat ID 1:44
post ID:2254
category_44 #ff9500

A szolidaritás jegyében

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A szolidaritás jegyében

Remous - Publikálva:

pp Gatyarohasztó-, tepedt-, dög. Vagy tikkasztó-, rekkenő-, trópusi. Szleng vagy irodalmi, 35 fok felett majdnem mindegy. (Az emberi szervezet számára) Hőség van, riadóval együtt. Párizsban (is) járt a nyár, s vele együtt egy hónapon át a Paris Plage.

A szolidaritás jegyében nyílt meg a szórakozóhely, a Szajna (rak)part több mint 2 kilométeres belvárosi szakaszán. A Cité és a Louvre között elterülő területen az aprószentektől a nyugdíjasokig, mindenki talál értelmes időtöltést a plázson. A fáradt turistáknak pedig igazi pihenőhely: látványos, mozgalmas, mégis üdítően lazító.

A Szajnában ugyan nem lehet (értsd: tilos) fürdeni, de van zuhanyutca, ideiglenesen felállított tusoló, 200 méterenként pedig ivókút. Van homokos és füves terület a szokásos napernyőkkel, nyugágyakkal, és ez –  eddig – tényleg olyan, mint Pesten, azonban az itteni ötletekből meríthetnének a hazai pálya szervezői! Az aktív kikapcsolódáshoz számtalan sportolási lehetőséget biztosít a francia főváros önkormányzata, ugyanis a a vívástól a thai- chiig, a fogyókúrás tornától a falmászásig, a kondicionáló gépektől a labdajátékokig, a tánctól a gumiasztalon ugrálásig, számtalan érdekességet lehet művelni. Felfújható labdát ingyenesen osztogató önkéntesek, egyben információs szolgáltatók, udvariasak és… nyári munkát vállaló diákok.

A szolidaritás pedig nem csupán azt jelenti, hogy díjtalanul nyaralhatnak a rászorulók, hanem azt, hogy a társadalmi létformához szükséges – de valójában elengedhető elfoglaltságot is találnak a partra látogatók. A szokásos véradáson kívül , gyorstalpaló tanfolyamot tartanak életmentésből, újraélesztésből, fertőzés-megelőzésből (influenza, H1Na, hepatitis, AIDS, stb) a katasztrófavédelmi szakemberek, természetesen laikusok számára; dokumentumfilmeken elevenítik fel a világ szerencsétlenebb felén élőket és egyáltalán nem a pénzkunyerálásról van szó, hanem a társadalmi felelősségvállalás erősítéséről!

A mindezek iránt érzéketlenek számára marad a szellemi kapacitás bővítése: mozgó könyvtár-, sakk-, képzőművészeti-, csillagászati, -és fotóműhelyben .

Nincs vége a felsorolásnak, de tényleg nem akarok untatni senkit.

Egyszerűen csak minden idekészülő turista szíves figyelmébe ajánlom. Pénzbe nem kerül,mégis jó móka.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra