3 tipp, ha unod a várost

Myreille

zselictejut
Csillagos égbolt, ma is működő szerb ortodox kolostor és templom és a Baláta-tó. Három túra három szombaton a Duna-Dráva Nemzeti Park szervezésében.
Túra a Baláta-tónál
2009. augusztus 1., szombat
A 2008-ban erdőrezervátummá minősített Baláta-tó környékének és a Tuskósi-rét védett gyepterületének titokzatos életét, valamint különleges és kevéssé ismert fajokat mutat meg a szakvezető a résztvevőknek. Somogy megye legrégibb természetvédelmi területe 1942-től védett. Védettségét gazdag növény- és állatvilága, illetve a jégkorszaki lápmaradvány megőrzése indokolja. A Baláta ma is lefolyástalan, csapadék és talajvíz táplálja. Legnagyobb értéke, hogy a lebegő hínártársulásoktól a láperdőkig számos lápi növénytársulás található itt, továbbá több országosan ritka növény- és állatfaj élőhelye. A túra résztvevői megtekintik a botanikai ritkaságok élőhelyét, valamint a láphoz kapcsolódó más, védelemre érdemes erdőtársulásokat, mint például a genyőtés cseres-tölgyest.
Találkozó: 9.45-kor, a túra indulása: 10.00, Kaszó, kisvasút állomás
Túra hossza, időtartama: 7 km, 3 óra
Részvételi díj: 350 Ft/fő
Utazás:
Egyénileg.
Hasznos:
Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a kullancsok elleni védelem.

Graboc

Grábóc


Grábóc – egyházművészeti értékek nyomában
2009. augusztus 8., szombat
A Szekszárdi-dombság zöld oázisként bújik meg a szántóföldek, szőlők és egyéb kultúrtájak gyűrűjében. Cseres, gyertyános-tölgyes és bükkös erdei menedékként szolgálnak a rendkívül ritka békászósasnak, a fekete gólyának,
számos védett lepkefajnak, csodálatos orchideáknak. Ez a sokak számára kevésbé ismert vadregényes dombvidék csalogat bennünket egy izgalmas, felfedező kirándulásra. A program első felében Magyarország egyetlen működő szerb ortodox kolostorát, valamint a templomot tekintjük meg. Ezt követően a túra folytatódik a települést övező grábóci erdőbe.
Helyszín, időpont: Grábóc, kolostor, 10:00
Program időtartama: 4 óra
Részvételi díj:
350 Ft/fő + kolostori belépő
Hasznos:
Fontos a kényelmes túracipő/bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, valamint a kullancsok elleni védelem! Grábócon nincs térerő mobil telefonáláshoz, így egymással, illetve a túravezetővel való kapcsolattartás mobiltelefonon nem oldható meg.
Éjszakai kalandozás a Zselicben – Csillagos Égbolt Park
2009. augusztus 15., szombat
A lakott területektől és azok közeléből a csillagos égbolt legtöbb látványossága eltűnt napjainkra a fényszennyezés miatt. Egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét éjszakai égbolt természetes állapotában megmaradt – ezek egyike a Zselic. Hogy ez a kedvező állapot hosszabb távon is fenntartható maradjon, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén – Európában elsőként – csillagoségbolt-parkot alakít ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Csillagászati Egyesület. Olyan helyi szabályozásokat vezetnek be, amelyek meggátolják a felesleges fények elburjánzását. Folyamatosan ellenőrzik az éjszakai égbolt minőségét, ami a kontinensünkön elérhető legjobb, ezüst minősítést kapta. A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. Derült nyári éjjeleken a Tejút derengése jelent meghatározó látványt.
A találkozó helyszínétől gyalogosan indulunk kb. 5 km hosszú túrára a Zselic belsejébe. Naplemente után tiszta idő esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség távcsővel, spektívvel, csillagász szakember közreműködésével.
Helyszín, időpont: Zselic, Hotel Kardosfa, 20 óra
Megközelítés a 67-es úton Bőszénfától északra található elágazás után kb. 8 km
GPS: N46.243738, E17.757167
Túra hossza, időtartama: 5 km, 3 óra
Részvételi díj: 350 Ft/fő
Utazás: Egyénileg.
Hasznos: Az esti programon jó szolgálatot tesz egy zseblámpa/fejlámpa. Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a kullancsok elleni védelem.
Mindhárom túrára jelentkezés és további információ:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon: 30/377-3388, 30/405-4571
E-mail: wodtke@ddnp.kvvm.hu, komlos@ddnp.kvvm.hu
Web: http://ddnp.nemzetipark.gov.hu/

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra