term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:17175
category_44 #ff9500

Csokoládéval bolondított mese a fürtös meggyről

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Csokoládéval bolondított mese a fürtös meggyről

Myreille - Publikálva:

Az újfehértói fürtös meggyből a Zsindelyes Pálinkafőzde remek ágyas pálinkát készít. A pálinkából pedig mesés dolgok születnek…   Újfehértón az 1970-es évek közepétől jelentős meggyültetvények létesültek. Félvad cigánymeggy mellett nagyobb számban jelentek meg a Pándy- és a Szilágyi-meggyfák valamint az újfehértói kutatóállomáson 1965-ben kifejlesztett fürtös meggy. A ma már eredetvédett  Újfehértói Fürtös Meggyből készült pálinkát a Zsindelyes Pálinkafőzdében fél évig gyümölcsön érlelik. Ekkor a pálinka nem csak különleges ízvilágot kap, hanem a gyümölcságynak köszönhetően egy utánozhatatlan pirosas-bordó árnyalatot is.

Zsindelyes Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka (Fotó: Zsindelyes pálinkafőzde)

A régi hagyományokat felélesztve a Zsindelyes Pálinkafőzde áldást kért az ez évi pálinkáira. 2011. június 18-án, még az idei gyümölcstermés beérése előtt, 11 fő elindult egy-egy üveg Zsindelyes Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinkával a Zsindelyes tanyáról, hogy zarándoklatuk végén elérjék Máriapócsot. Máriapócson felkeresték a Kegytemplomot, ahol Kapin István, a Máriapócsi Kegytemplom kegyhely igazgató atyája, illetve Szocska Ábel, a Nagy Szent Bazil Szerzetesrend tartományfőnöke áldást adott egy istentisztelet keretében a tavalyi termés nedűire, ezzel óvva az idei Zsindelyes pálinkákat. A pálinkákat ezután elhelyezték a Nagy Szent Bazil Szerzetesek Kolostorában, ahol a szerzetesek féltő vigyázása alatt 77 napot töltenek. Ezután (szeptember 3-án éppen a Zsindelyes fesztivál idején) a pálinkák visszakerülnek Érpatakra, a Zsindelyes Páliknafőzdébe.

Itt készül a pálinka. (Fotó: Myreille)

Kisüstit is lehet itt főzni. (Fotó: Myreille)

"Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is." (Fotó: Myreille)

Aprítás előtt a vilmoskörte. (Fotó: Myreille)

Igen, az érett bodzából is pálinka készül. (Fotó: Myreille)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legdélibb részén Újfehértó és Érpatak között (bár közigazgatásilag Érpatakhoz tartozik) az út mellett található a Zsindelyes tanya valamint  pálinkafőzde. A kevés írásos emlék maradt fenn a régi időkből, azonban az bizonyos, hogy 1867-ben a Dessewffy család birtokai húzódtak ezen a területen és már létezett a Zsindelyes tanya, sőt épületek is álltak rajta, amelyben szeszgyár működött. 1984-től, amikor magánszemélyek is főzhettek hivatalosan pálinkát, a Zsindelyes tanyán pálinkafőzde létesült. Először csak bérfőzésre egy kis üzem. A környéken sok gyümölcsös volt és a vidéki emberek életében mindig is egyértelmű volt, hogy amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is… A családi vállalkozás évről évre gyarapodott. A pálinkakultúra felfutásával a Zsindelyes önálló márka. A réz főző- és lepárlóüstök a legmodernebbek, a pálinkafőzdéhez tartozik egy kóstolóház is – és mindenhol rengeteg piros muskátli virágzik a legtikkasztóbb hőségben is. Klasszikus szilva, körte, barack és alma pálinkák mellett olyan különlegességek is szerepelnek a kínálatban, mint a szamóca, málna és bodza pálinka. Készülnek ágyas és mézes pálinkák is. A Zsindelyes kínálatában az egyik legkülönlegesebb az eredetvédett Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinka, amely nem csak önmagában kiváló. A csokoládéból és a kávéból is a legjobbat hozza ki.

Mennyi az annyi (Fotó: Myreille)

Hangulat (Fotó: Myreille)

Az eredetvédett újfehértói fürtös meggy és az abból készült pálinka remek alapanyaga bonbonnak, pralinének, tortának, koktélmeggynek, lekvárnak, befőttnek. Bármilyen meglepő kávékülönlegesség is készül a pálinkából: egy erős fekete némi citromhéjjal, vaníliával és egy kevés meggypálinkával. A pálinkában áztatott sült kacsamell étcsokoládés meggyraguval igazi ízorgia, akárcsak a fokhagymával tűzdelt sült libacomb káposztás batyuval, mézes meggypálinkás gyümölcsökkel. (Már csak ezért is érdemes lemenni a Zsindelyes fesztiválra és betérni a Zsindelyes bisztróba.) Megunhatatlan és verhetetlen nyári szomjoltó a házi meggyszörp szódával, de a felnőttek pálinkás spiccekkel is kísérletezhetnek.

Házi meggyszörp szódával. (Fotó: Myreille)

Meggylekvárral töltött kelt tészta. (Fotó: Myreille)

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde együttműködése révén jött létre az egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka. A palack alakja két meggymag összefonódását tükrözi, mintája pedig a hagyományos, népies, festett motívumokat öltözteti egy modernebb köntösbe. Olyan palack, amelyet öröm az asztalra tenni és üresen is érdemes megőrizni… illetve ismét megtölteni.

Egyedi porcelánba töltött újfehértói ágyas meggypálinka. (Fotó: Myreille)

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Zsindelyes Pálinkafőzde közös álma. (Fotó: Myreille)

Egyszerű, szép és a meggy ihlette. (Fotó: Myreille)

Hétféle édesség készült az Újfehértói Fürtös Ágyas Meggypálinkával köztük egy torta és kétféle táblás csoki is. Elképesztően finom az étcsokoládéval mártott pálinkás marcipán desszert, de a valódi nagyágyú az újfehértói meggyből készült, étcsokoládéba mártott, pálinkában érlelt bonbon meggy. Igaz, hogy 1-2 darabnál többet lehetetlen megenni belőle, de az olyan gazdag és (szó szerint) ütős élvezetet nyújt, mint egy nagy szelet torta.

Pálinka, marcipán, csokoládé. Remek találkozás. (Fotó: Myreille)

Pálinkás bonbon. Az étcsokis bonbon meggy a kedvencem. (Fotó: Myreille)

Zsindelyes Pálinkafőzde>> Zsindelyes Fesztivál>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra