term ID:
parent cat ID:4
parent cat ID 1:
post ID:12953
category_4 #fc4129

Botero egyik festménye Budapesten marad!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Botero egyik festménye Budapesten marad!

Myreille - Publikálva:

Fernando Botero egyik remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye, hála a mester nagylelkű adományának. A kolumbiai mester a Szépművészeti Múzeumba a kiállításra érkezett képei közül az egyiket, az 1992-ben festett, csaknem 1 millió euró értékű, Önarckép című alkotást nagylelkű gesztusként a múzeumnak adományozta.

Fernando Botero és az Önarckép (Fotó: Myreille)

A múzeum vezetésében már a kiállítás megnyitása előtt felvetődött az ötlet: ráveszik a mestert, hogy egy művét – hosszú távú letétként – hagyja Budapesten. A kiállítás szeptember végi megnyitása idején az itt tartózkodó Fernando Botero rábólintott: addig itt maradhat egy alkotása, míg az intézmény – szponzori segítséggel – előteremti a vételárat. A művész később azonban módosította a döntését és nagylelkűen jelezte: a múzeumnak adományozza a saját magát torreádorként ábrázoló Önarckép című festményét.

Önarckép (Botero, 1992) - Szépművészeti Múzeum Botero kiállítása (Fotó: Myreille)

Fernando Botero 1932-ben született, Kolumbiában. Szülővárosában Medellínben senkit sem érdekelt a festészet, a bikaviadal viszont mindenkit. 14 éves korában matadoriskolába került és egészen addig kedvelte is a bikaviadalokat, amíg szembe nem került az első bikájával. Eldőlt a sorsa, festő lett. Az önarcképén ennek ellenére matadorruhában festette meg önmagát és persze ugyanolyan “kövéren” mint általában mindenkit. “Húsos” embereire azonban nem a kövérség, hanem a vaskosság a jellemző, a tömeg, és éppen ez az, ami eltéveszthetetlenül felismerhetővé teszi Botero képeit. Botero másik ajándéka, hogy hozzájárulásának köszönhetően a kiállítás tovább tart nyitva, az eredeti január végi zárás helyett egészen 2011. február 20-ig láthatóak majd alkotásai a Szépművészeti Múzeumban. Aki nem látta, menjen és nézze meg! http://www.szepmuveszeti.hu/

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra