Divatfotók a Gerlóczy asztalain

Myreille

Martin Munkácsi Think While You Shoot kiállításának beharangozója a Gerlóczyban tejeskávéval és kortárs fotóművészekkel.
Hamburg, Berlin, New York, San Francisco és Szentpétervár után Budapest és a Ludwig Múzeum ad otthon Martin Munkácsi, a magyar származású, ám az Egyesült Államokban világhírt szerzett fotós eddigi legátfogóbb retrospektív kiállításának.
Martin Munkácsi 1896-ban született Kolozsváron, családja 1911-ben költözött Budapestre és itt kezdődött fotós karrierje is. 24 éves korában portréfotó műtermet nyitott Budapesten, de sajtófotói sokkal keresettebbek lettek. 1927-ben Berlinbe utazott és több neves lap fotóriportere lett. Hitler hatalomra kerülése után, nem érezte magát biztonságban Németországban és az Egyesült Államokba költözött. Amerikában divatfotói alapozták meg hírnevét, ugyanis a modelleket kivitte a műteremből és a “valódi világban” (épületek és autók között) fényképezte. Újszerű divatfotói révén a Harper’s Bazaar munkatársa lett, elérte a siker és a hírnév. Bejárták a világot és ikonikussá váltak színészekről készült fotói. Többek között Fred Aster, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn és Louis Armstrong is áll a kamerája előtt.
A kiállítás apropóján megjelent a Martin Munkácsi Magazin a Ludwig Múzeum kiadásában. A magazin olvasmányos, könnyed stílusban mutatja be Martin Munkácsi életét és az őt körüllengő legendákat. 6 magyar fotós (Balla Vivienne, Dobos Tamás, Lábady István, Misetics Mátyás, Perlaki Márton, Tombor Zoltán) a Munkácsi-jelenségre reagál egy-egy fotóval a kiadványban. Nagyon izgalmas az ötlet és a megvalósítás.
A Munkácsi fotók a Gerlóczyban is megjelennek. A kerti asztalok terítőjén egy-egy ikonikus Munkácsi fotó látható és a levegőben is “repked” néhány, mint előhívás után a száradó fotók.

no images were found


Martin Munkácsi – Think While You Shoot kiállítás
2010.10.07. – 2011.01.09.
Ludwig Múzeum, www.lumu.hu
Gerlóczy, www.gerloczy.hu

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra