Erik Johansson: Lehetetlen fényképek

Myreille

Erik Johansson fotói realisztikusnak és elbűvölőek. Hiába tudjuk, hogy amit látunk lehetetlen, mégis elfogadjuk egyfajta valóságnak.

erikjohansson01-fishy-island

Erik Johansson: Fishy Island

 

Ahogy Erik Johansson a TED-es előadásán elmondta – a cikk végén meg tudod nézni a teljes előadást – olyan fotókat készít, amelyeket fényképezőgéppel lehetetlen elkészíteni. A jó fénykép általában arról szól, hogy jó helyen kell lenni és jó időben. Johansson képei azonban egy rajzzal, egy vázlattal kezdődnek, majd következnek a fotók, és a valóság darabjait úgy állítja össze, hogy egy másik valóság születik. A halas képhez például 9 fotót használt fel, az utashoz pedig kettőt.

erikjohansson02-go-your-own-road

Erik Johansson: Go your own road

 

De mi az a trükk, amitől realisztikus marad? A részletekben vagy a színekben rejlik? A fénnyel van valami? Mi alkotja az illúziót? Néha a perspektíva az illúzió. De végülis arról szól, hogy hogyan értelmezzük a világot, és hogyan lehet ezt leképezni egy kétdimenziós felületen. Nem arról van szó, hogy mi a természetes, hanem arról, hogy mit gondolunk, mi a természetes.” Erik Johansson, TED előadás

erikjohansson03-ironman

Erik Johansson: Iron Man

 

erikjohansson04-roadworkerscoffeebreak

Erik Johansson: Roadwoker’s coffee break

 

erikjohansson05-deep-cuts

Erik Johansson: Deep cuts

 

erikjohansson06-set-them-free

Erik Johansson: Set them free

 

erikjohansson07-the-cover-up

Erik Johansson: The cover up

 

Johansson fotóit nézegetve a legkézenfekvőbb feltételezés, hogy ő egy-egy képnek a részletét változtatta meg, miközben ő úgy gondolja, hogy könnyebb létrehozni egy helyet – megteremteni apró részletekből -, mint megtalálni azt. Így egyetlen kompromisszumot sem kell kötnie, a kész fotók tökéletesen olyanok lesznek, mint amilyet elképzelt. A jó fotóhoz pedig ez kell: színes képzelet és végtelen fantázia.

erikjohansson08b-dontlookback

Erik Johansson: Don’t look back

 

erikjohansson08-dreamwalker

Erik Johansson: Dreamwalking …in between worlds

 

Erik Johansson TED-es előadása a “lehetetlen fotóiról”:

Erik Johansson összes fotóját a weboldalán tudod megnézni: erikjohanssonphoto.com

Visszaugrás a navigációra

  • Kategória: art

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra