Rembrandttól Vermeerig

Remous

Kedvenc múzeumaim sorába vettem a Pinacothèque de Paris-t, mert méreteit tekintve nem fárasztó és igényes szépséget kínál. Jelenleg a Hollandok aranykora : Rembrandtól Vermeerig címmel látható.
Mintegy 130 alkotás, a 15-17. századi holland képzőművészet remekműveiből.
Az ezüst edények, falikárpitok, kerámiák, grafikák és olajfestmények motívumai különleges világot fednek fel és aprólékos figyelmet kívánnak látogatótól, de – gondolom – művésztől egyaránt.
Vermeer, Rembrandt munkáiról már mindent leírtak a műítészek, én pedig csak műkedvelő vagyok, tehát most ismerkedtem meg néhány kevésbé ismert névvel, mint Jan van Goyen, Jacob von Ruysdael vagy Meindert Hobbema. Csendéleteik realitása szinte fotószerű, a falusi zsánerek, vallási jelenetek, portrék között pedig a páratlan emberi szépség kelti életre a modelleket.
Nicolaes Maes : Imádkozó idős asszonya (1650-60) – ismeretlen modellről készült – , miközben számomra olyan mint egy családi fotó.
Az alkotás felidézte bennem, amint nagyanyám a kerti munkát félbeszakítva beszaladt a házba, tiszta kötényt kötött , asztalhoz ült, megköszönte egyszerű étkét és áldást kért mindannyiunkra. Körme alatt ott volt röghözkötöttsége, homlokráncaiban gondja, fájdalma; égre emelt tekintetében pedig a remény.
Ő a holland művészettörténet páratlanul gazdag korszaka után 300 évvel élt.
La pinacothèque de Paris
28, place de la Madeleine, 75008 Paris, France

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra