Rendszerváltás előtti moziplakátok kalapács alatt

Myreille

Eredetileg tömeggyártásban készültek, mára alig néhány darabban fellelhető filmművészeti kordokumentumok nem csak a gyűjtőknek izgalmas alkotások. (A jedi visszatér!)
A rendszerváltás előtt a külföldi filmekhez ugyanúgy itthon készültek a moziplakátok, mint a magyar filmekhez. Egy-egy filmhez, miután levetették számukra, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást.
A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások születtek az akkori viszonyoknak ellentmondva, mert ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.
IMG_5597
IMG_0477j
A 4. Plakátaukción 150 plakát kerül kalapács alá köztük olyan hazai és külföldi klasszikusok, mint Cocktail, Házibuli, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó. A magyarok közül többek között a Szerelem első és második vérig, A kenguru, Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai szerepelnek.
IMG_0179j
IMG_0505j
Az aukció egyik legérdekesebb darabja A jedi visszatér plakátja, amely az amerikai,  George Lucas által jóváhagyott, eredeti változat japán feliratokkal.
jedib
A múlt évben Helényi Tibor változata A jedi visszatérre 420.000 Ft-ért kelt el és most is egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát: Christopher Lambert és Sean Connery által jegyzett Hegylakóval. Persze, a Helényi-féle csavar itt sem maradt el, az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja…
IMG_0493j
A 4. Plakátaukció kiállítás 2017. április 8–18. között látható a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.). Az árverést ugyanitt 2017. április 19-én 17:00 órakor rendezik meg. A belépés ingyenes.
 
Utóirat:
Ha már szóba került, érdemes egy pillantást vetni a Helényi-féle A jedi visszatér magyar plakátra is! Én bármikor kitenném a nappalim falára és nem azért, mert jó sokat ér és jó befektetés, hanem azért, mert zseniális.
jedimagyar
 

Visszaugrás a navigációra

  • Kategória: art

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra