Veilhan Versaillesben

Remous

VeilhanVersailles2

Minden évben egy kortárs alkotó kap lehetőséget Versaillesben, hogy bemutatkozhasson. Idén Xavier Veilhan alkotásai láthatók.

Meglepődtem. Mert klasszikus is, kortárs is. Emberi és érzelmeket keltő, miközben a technika mai eszközeit használták a szobrászok. Annyira jól, hogy bevallom leragadtam szinte mind a tizenegynél. Veilhan 11 neves kortárs építész szobrát helyzete el a parkban. Claude Parent, Richard Rogers, Sir Norman Foster, Renzo Piano, Tadao Ando, Jean Nouvel és Kazuyo Sejima önállóan, míg Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal, valamint Philippe Bona és Elisabeth Lemercier közösen láthatóak egy-egy talapzaton. A kiállítás jelképévé vált Le Carrosse egy lila, sematikus hatfogatú hintó, amely dinamizmusa elképesztő.

Tudom, hogy aki először látogat a Versailles-i Kastélyba, azt elkápráztatja a pompa, a luxus és a Napkirály pazar világa, de Veilhan bronzszobrait nem érdemes kihagyni. A La Luna című kompozíció csak a lépcsősor tetejéről élvezhető, a mobil gömbök pedig lilaságuk ellenére káprázatosak.

A többi pedig mélyen emberi.  Érzelmeket sugallnak és gondolkodásra késztetnek.

Veilhan Versailles, 2009 (Fotó: Remous)

Veilhan Versailles web: http://www.veilhan-versailles.com
Versailles web: http://www.chateauversailles.fr
Xavier Veilhan web: http://www.veilhan.net
Xavier Veilhan wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Xavier_Veilhan

A kiállítás 2009. december 13-ig látogatható.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra