Itt a piros hol a piros

Remous

piroslead
Asszociációs játék: Ne játssz a tűzzel! Az élet jelképe, hiszen legfontosabb testnedvünk árnyalata. Pszichológiában: segíti a koncentrációt. Színelméletben: a három alapszín egyike. Meleg szín.
Egyszerű tematika alapján, de igényes kiállítást láttam a Dekorációk Művészete Múzeumban. A téma: A Piros
A bíborosi palásttól a játékautóig , benne politika, belsőépítészet és szórakozás. A kiállítást a szín indikálta hatások, érzetek, kifejezések összefoglalójának szánták a szervezők, pedig első ránézésre olyan mintha Piroska házikójába botlottam volna.
Benn az épületben azon gondolkodtam, hogy a színek (most a piros) mennyire meghatározzák az életünket, néha észrevétlen változtatják meg hangulatunkat, vagy kápráztatják el szemünket. Eszembe jutott Andris, huszonéves vak barátom, aki 12 évesen veszítette el szeme világát és egyszer megkérdeztem tőle: mi hiányzik a legjobban? Azt válaszolta:
– A színek. A sárgára és a lilára , talán a pirosra még emlékszem, de félek ezeket is el fogom felejteni, mint a többit.
Hazafelé felötlött bennem : nem is erre a kiállításra készültem, miért mentem be? Szeretem a piros színt? Használok egyáltalán piros kiegészítőket, ruhadarabokat? Szőke nősen átpörgettem a ruhatáramat és jelentem: a csizma kivételével minden testrészemet elfedő darab fellelhető a gardróbban.
Otthon a piros alapon fehér pöttyös abroszra pillantva pedig mosolyogtam magamban. Lám – lám.
A tárlat persze ennél több: ötletesen összeállított és ötletet ad, jókedvre derít. (Nem, egyáltalán nem fárasztó.)
Pirosra fel!!

no images were found

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra