term ID:
parent cat ID:7
parent cat ID 1:
post ID:7096
category_7 #9927b0

Varriációk Rubik-kockára

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Varriációk Rubik-kockára

Myreille - Publikálva:

35 éve született és 30 éve megunhatatlan őrület.

A Rubik-kocka körül több legenda kering. Az egyik, hogy a távol-keleten előbb hamisították, mint mire Magyarországon az illetékes elvtársak végre beadták a derekukat és gyártani kezdték. Az biztos, hogy a leánykori, illetve hivatalos magyar nevén, a Bűvös kockát 1975 nyarán Rubik Ernő odaadta a magyar játékgyárnak, a Politechnikának, belföldi gyártásra és forgalmazásra, azonban csak 1977-ben gyártották le az első 12.000 darabot. A kocka külföldi bemutatása ugyanezzel a lelkesedéssel száguldott, így Rubik Ernő csak 1979-ben szerződik az Ideal Toy Corporation-nal, amely világhírűvé tette a 3D-s logikai játékot és lecserélte a Bűvös kocka nevet Rubik-kockára.

Az első "bűvös" kocka

1974 tavaszán Rubik Ernő a térbeli mozgás szemléltetésén dolgozott és – saját elmondása szerint is – csak a végleges konstrukció és forma kidolgozása után vált világossá számára, hogy az általa létrehozott eszköz játékként is használható. A mozgás szemléltetésére az apró kockákat először mágnessel meg gumiszalaggal próbálta összetartani, miközben több tengelyen is elforgathatónak kellett maradnia a kockáknak. Egyik megoldás sem volt tökéletes, ezért végül úgy faragta a kockaelemeket, hogy formájuk miatt maradjanak egyben, akármilyen elforgatás után is. A kocka oldalainak színesítésére pedig azért volt szükség, hogy az egyes lapkák térbeli mozgását követni lehessen. Később a feltaláló tudatosan választotta meg a kocka 6 színét. A szabványos színezés: két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek. Így a fehérrel átellenes a sárga, a piros a naranccsal és a kék a zölddel.

Nekem is volt egy ilyen

A világon eddig több mint 300 millió Rubik-kockát adtak el. Az én szívem mindig megdobban, amikor a Rubik-kockát viszontlátom országhatáron kívül, bár én kirakni nem tudom. Legutóbb az Engedj be! című svéd filmben kapott fontos szerepet a kocka és alapozta meg a kisfiú és a kislány barátságát. De készült már Rubik-kocka formájú táska, fülbevaló, óra, asztal, pendrive, jegyzetfüzet és mindenféle. A mai designereket továbbra is foglalkoztatja ez az ikonikus tárgy, azonban a mechanikát nem változtatva, általában a színek lecserélésével és a műanyag kocka anyagának megreformálásával hoznak létre újabb változatokat. Konstantin Datz Rubik-kockájának oldalait Braille-írás különbözteti meg. Hasonlít az eredeti Rubik-kockára, mert úgy kell kirakni, hogy minden oldalon egyforma színű lapocskák legyenek, csakhogy ezek a színek nem láthatóak, csak olvashatóak.

Designer: Konstantin Datz

Zhiliang Chen Rubik-kockájának oldalai különböző textúrájúak: fa, műanyag, fém, gumi, műanyag, kő, így nem csak látható, de érezhető is az egyes lapkák közötti különbség.

Design: Zhiliang Chen

Jay Horowitz a Rubik-kockát a Sudokuval kombinálta. (Nekem ettől kiég az agyam…)

Designer: Jay Horowitz

A különböző méretű kockák mellett a tükröződő felületek is bonyolítják (és megcsalják) az érzékeket, ezért még nehezebb kirakni ezt a kockát. Amúgy a mérete megegyezik a 3×3-as Rubik-kockával. (Így működik.)

A Zontik Games pedig legyártotta az extravagáns Rubik-kockát, króm kockák bőr berakással.

Zontik Games

Fényképtől, csapatlogóig  minden kerülhet a kocka oldalára, de az egyik legötletesebb változat, amelynek Kubrick filmkockái “színesítik” az oldalait.

Kubrick Rubik-kocka

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra