term ID:
parent cat ID:31
parent cat ID 1:
post ID:50713
category_31 #2e75e7

Hétvégi DIY: Horgolt laptop védőtok

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hétvégi DIY: Horgolt laptop védőtok

Myreille - Publikálva:

Miután hosszú keresgélés után találtam egy olyan női táskát, amibe könnyedén belefér a laptopom, hirtelen gyártanom kellett egy védőtokot a laptophoz. Soha rosszabb projektet.

Horgolt laptop védőtok

Horgolt laptop védőtok/Fotó: Myreille

Egészen bele vagyok bolondulva a csíkokba és éppen benne vagyok egy “őszi-téli” szoknyában is, így adta magát, hogy laptop védőtok is csíkos pamut lesz. A cipzárt eredendően nem terveztem bele, de az összevarrás után egyértelművé vált, hogy szükséges. Mivel cipzárra és cipzár varrásra nem készültem, így a gyerekek egyik régi babaruhájából fejtettem ki egy kék cipzárat, és élesben kísérleteztem ki, hogyan lehet cipzárt utólag bevarrni horgolt “szövetbe”. Finoman szólva is kihívás és picit hullámos lett, de legalább megint egy újabb életemben elsőn vagyok túl. Mondjuk laptop tokot se horgoltam még…
Horgolt laptop védőtok

Horgolt laptop védőtok/Fotó: Myreille

A felhalmozott pamut fonal készletek előnye, hogy egy-egy hirtelen ötlet nem a fonalboltban kezdődik, hanem itthon az “ezerfelé” pakolt fonalak leltárjával és összeválogatásával. A horgolt laptop védőtokhoz háromféle fonalat használtam:

  • Drops Loves You 8 (100 % újrahasznosított pamut)
  • Drops Loves You 9 (100 % újrahasznosított pamut)
  • Himalaya Home Cotton (85% pamut, 15% poliészter)

A Drops Loves You 8 és Drops Loves You 9 fonalként sprődebb, mint a Home Cotton, de meghorgoltan ugyanolyan szép és puha, illenek egymáshoz. A Drops Loves You 8 és a Home Cotton nagyjából egyforma vastag, a Drops Loves You 9-et dupla szállal horgoltam. 4,5 horgolótűvel dolgoztam. A minta végtelenül egyszerű:

  1. sor 108 láncszem (chain)
  2. sor, a horgolótűtől a 2. szemben egy sc (single crochet) utána egy láncszem (chain), egy láncszem kimarad és a következőbe egy sc kerül – ez ismétlődik a sor végéig, az utolsó szem sc.
  3. sor 2 láncszem, majd sc az első üres helyre és sc és láncszemek ismétlődnek úgy, hogy az sc mindig az előző sor “üres” részébe kerül.

Ahhoz, hogy ilyen cikkcakkos legyen a minta egy-egy színből legalább 2 sort kell horgolni és minden páros sornál lehet színt cserélni. Én egy-egy színből vagy 2 sort vagy 4 sort horgoltam.

Horgolt laptop védőtok

Horgolt laptop védőtok/Fotó: Myreille

A csíkok szabályos szabálytalanságához pedig érdemes a Fibonacci-számok elvét és a hirtelen ötleteket használni.  Amikor kész lett a tok félbehajtottam, az oldalát és az alját összevarrtam és varrógéppel belevarrtam a cipzárt is. összevarrást érdemes a cipzárral kezdeni, így utólag könnyebbnek tűnik. Nagyon szeretem, hogy piros fonallal varrtam össze a tok alját, így a szürke mintában alul lett néhány szabályos piros öltés. Örömmel mondanám, hogy tudatos volt, de nem, csak szerencsés véletlen. A kész tok színes, öröm ránézni és ezenkívül elég vastag és zárt, hogy a táskában a többi mindenféle ne karcolja meg a laptopot.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra