term ID:
parent cat ID:31
parent cat ID 1:
post ID:18658
category_31 #2e75e7

Karácsony: recikált karácsonyfadísz

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Karácsony: recikált karácsonyfadísz

Myreille - Publikálva:

A cégek kisebb vagyonokat költenek rá, kidobni túl szép, amúgy teljesen felesleges. A dizájn oltárán született reklámcuccok második, gyönyörű élete. A Swarovski sajtóanyaga nagyjából 15 percig volt érdekes számomra, a vízjeles papírok pár nappal később már mentek is a szelektív gyűjtőbe, de a kívül csillogó arany, belül pedig fekete mappát eltettem jobb időkre. Túl szép volt ahhoz, hogy kidobjam, használni viszont semmire se tudtam. Egészen tegnap estig, amikor felszabdaltam és karácsonyfadíszeket gyártottam belőle. Persze, bármilyen papírt fel lehet használni – legjobb a színes fotókarton vagy az ahhoz hasonló papír -, sőt, én annyira belelendültem, hogy egy másik sajtóanyag műanyag borítóját is felszabdaltam és összefűztem. Abból is gyönyörű karácsonyfadísz lett.

Szükséges eszközök a karácsonyfadíszhez (Fotó: Myreille)

1. lépés: Vágni kell 5 db egyforma széles csíkot a papírból (vagy a műanyag borítóból). Aki szépen tud vágni, az nekieshet ollóval is a feladatnak, én inkább sniccerrel dolgoztam. Egy vastag karton mentén csíkoztam fel a papírt, így nem kellett küzdenem a ceruzával kijelölt vágási vonal eltüntetésével. 2. lépés: Méretre vágtam a csíkokat. Bevallom, szemre csináltam és a végén mértem le. A méreteket lehet nagyjából alapon kezelni, pár milliméter ide vagy oda nem számít. A karácsonyfadíszhez szükséges: 2 db 21,5 cm hosszú 2 db 18,2 cm hosszú és 1 db 14,9 cm hosszú 2 centi széles papírcsíkra. A 2 centi éppen jó szélesség, azt érdemes megtartani, de simán lehet dolgozni 21, 18 és 15 centi papírcsíkokkal. 3. lépés: A csíkok mindkét végét ki kell lyukasztani. Ehhez az irodai lyukasztó tökéletesen megfelelő csak le kell venni az alját. Én egy műanyag sablont használtam annak kijelölésére, hogy hova szeretném a lyukat, így nem tippre kellett lyukasztani, hanem láttam a “célkeresztet”. 4. lépés: Sorrendbe kell állítani a csíkokat és össze kell kapcsolni egy gyűrűvel (ringlizőbe való bigyó), amit (kézi) ringlizővel kell összenyomni. Valószínű, hogy sok háztartásban nincs ringliző, én is pár éve kaptam csupán és szinte csak karácsonykor használom, de érdemes beszerezni – barkácsboltokban 1000 Ft körüli összegért kapható – és csudaszép dolgokat lehet vele csinálni. Tűzőgéppel is össze lehet erősíteni a csíkokat, vagy össze is lehet varrni, a formáját akkor is kiadja a dísz, viszont a ragasztást nem javaslom.

Ebben a sorrendben kell összekapcsolni a papírcsíkokat (Fotó: Myreille)

5. lépés: A csíkok másik végét is össze kell fűzni és össze kell kapcsolni.

Mindkét oldalán összekapcsolt papírcsíkok, azaz karácsonyfadísz vagy karácsonyi dekoráció (Fotó: Myreille)

6. lépés: Ezután már csak szalag kell a díszre. Én a kedvenc piros-fehér madzagomat használtam, amit ilyen ünnepi alkalmakra tartogatok.

Recikált karácsonyfadísz (Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz papírcsíkokból(Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz papírcsíkokból(Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz műanyagból (Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz műanyagból(Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz papírcsíkokból(Fotó: Myreille)

Recikált karácsonyfadísz papírcsíkokból (Fotó: Myreille)

Nézz be a moksha.hu-ra holnap is, kövess minket rss-ben vagy Facebookon!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra