Sablonfestett halak

Myreille

Gyors, változatos és nem igényel rajztehetséget, mégis minden hal egyedi.

Sablonfestéshez kell néhány használat előtti mosogatószivacs, sokféle akril festék és egy jó sablon. Sablont készíteni is lehet, ám eléggé macerás, és a sablonkínálat is évről évre jobb. Az én halsablonom gyerekeknek gyártották, pár száz forintba került, de kitűnően működött, azonban vannak igazán profi minták, profi minőségben.

A sablonfestés alapszabálya, hogy nem festünk, hanem tunkolunk a sűrű festékkel. Célszerű minden színnek külön szivacsdarabot vágni.

A sablonok sarkában általában van egy-egy pötty. Ezek a távtartók, illetve az illesztést segítik. Viszont ha olyan rendezetlenül kúszik a minta, mint nálam a halak, célszerű halványan egy vonalat húzni, hogy nagyjából egyenes legyen a minta.

A sablont szorosan a falra kell erősíteni, hogy a festék ne szaladjon a sablon alá. Ehhez a művelethez olyan ragasztót kell választani, amely nem tesz kárt a falban. Akkor sem, amikor eltávolítjuk.

A sablonfestés akkor a legszebb, ha a színek között fokozatos az átmenet. A sűrű festékkel könnyű az átmeneteket megcsinálni, csak finoman kell a festékes szivacsot a falhoz nyomni. Egyszerre sohasem szabad sok festéket felvinni, mert elfolynak a szélek és nem lesz szép a végeredmény, célszerűbb, finom pacsmagolással többszöri átjárással felvinni a festéket a sablon teljes felületére.

A sablont sűrűn le kell mosni és szárazra törölni, hogy a fal csak ott legyen festékes, ahol szeretnénk. Némelyik sablonnak mindkét oldalát lehet használni, de csak tisztán, szárazon. Ha a sablont rá kell tennünk a már festett felületre, akkor csak a teljes száradás után tegyük, mert könnyen elmaszatolhatjuk a mintát és a falat.

Bár a sablonfestés a kreativitás hiányát sugallja, de a színek és a minták szabad kombinációja mindig egyedi és változatos végeredményt garantál. A falon minden hal egyszeri és megismételhetetlen, de hasonló számtalan készülhet.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra