term ID:
parent cat ID:31
parent cat ID 1:
post ID:6356
category_31 #2e75e7

Varrj jojót!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Varrj jojót!

Myreille - Publikálva:

Elkészítési leírás lépésről-lépésre és felhasználási ötletek.

Kicsit petőfis, mert angolszász hagyományok szerint jojónak nevezik, közben virágra emlékeztet és magyar megfelelője nincs. Nekem a jojó “háromszáz éves játék”, nem pedig egy vászonból készült dísz, de azért van magyarázat a jojó elnevezés átvételére: egyrészt kerek, másrészt a közepén cérna fut… Így készül:

1. Rajzolj egy kört

Rajzolj egy kört az anyag visszájára. Ha már nincs meg az iskolai körzőkészleted, akkor mindennapi tárgyakat (CD, pohár, tányér) használhatsz mankóként a kör megrajzolásához. A kész jojó nagyjából fele akkora lesz, mint a megrajzolt kör. Szabd ki a kört és fűzz cérnát a tűbe.

2. Hajtsd vissza a szélét és nagy öltésekkel varrd végig

Az anyag visszája legyen feléd. Hajtsd vissza szélét és nagy öltésekkel varrd végig. Az anyag itt-ott ráncolódni fog, de ez természetes.

3. Húzd meg!

Húzd meg a cérnát és kicsit igazgasd meg a ráncokat és kösd meg a cérnát. Ízlés dolga, hogy ki mennyire húzza meg a jojó közepét. Lehet zárt és lehet kicsit nyitott is. Ha a közepébe gyöngyöt varrsz, akkor célszerűbb lazábbra hagyni. Végül lapítsd ki a jojót és ítéld késznek.

Ha kész a jojó, jöhet a többi és a móka.

Kesztyűgyűrű

Rozsdavörös bársonyvirág

Csíkos bross

A rozsdavörös bársonyvirág és a csíkos bross olyan jojó, amelyek közepére gyöngy került.

A jojók mindkét oldala használható. Ha az agyag mintáját a kiszabott kör közepére szerkeszted, akkor szabályos kör, mint egy vászonból készített kitűző, másik (összehúzott) oldala pedig virágra emlékeztet. A jojót varrhatod kabátra – akár foltként is -, kesztyűre, sapkára, de csinálhatsz belőle girlandot, de akár ágytakarót is. A YoyoCottage a jojófelhasználás mesterfoka.

Tűpárna vagy levendulapárna, attól függ, hogy mi a töltelék/YoyoCottage - Etsy

Girland/YoyoCottage - Etsy

Nyaklánc jojóból/YoyoCottage - Etsy

Nyaklánc jojóból/Cookoorikoo - Etsy

A jojó a kreatív nőcik kedvence, mert gyorsan elkészíthető és látványos, viszont most jön igazán divatba. A Chanel 2010-es tavaszi-nyári kollekciójában két ruha is “jojóból szőtt”.

Chanel, 2010 tavasz-nyár, 36-os és 37-es ruha

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra