Mit tehetünk meg a férfiakkal? És mit tehetnek ők velünk?

Myreille

Van teljes egyenjogúság? Szeretnénk azt hinni, hogy igen, de az elmélet még nem fedi a valóságot. Nők és férfiak nap mint nap kerülnek hátrányba a nemük miatt.

Illusztráció: Myreille

Illusztráció: Myreille

Szeretnék úgy gondolni a 21. századra, ahol MÁR megvalósult a nemek közötti teljes egyenjogúság, de 2017-ben még nem tartunk itt. Sokszor nem a szándék hiányzik, egyszerűen MÉG mindig erősebbek a régi, rossz beidegződések.

 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg valaki szemernyi igazságot is talál abban a mondatban, hogy a nők az agyműködésük jellegzetességei és a lelki alkatuk miatt alkalmatlanabbak a műszaki, tudományos vagy informatikai pályára.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg él a hit, hogy a lányok humán, a fiúk reál beállítottságúak.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg valaki szemernyi igazságot is talál abban, hogy a nőnek váláskor előnye/nagyobb joga van a gyerekre, mert a nő volt terhes a gyerekkel, ő szülte meg és ő szoptatta.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg egy nő vagy férfi hátrányos helyzetbe kerül, mert gyereke született.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg ugyanolyan pozícióban egy férfi több fizetést kap, mint egy nő.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg középkorú, fehér férfiak mondják döntik el, hogyan kellene élni, mi lenne jó mindenkinek és a kormányban, vezető testületekben nincs ugyanannyi férfi, mint nő.
 • Nincs teljes egyenjogúság, amíg egy negyven éves férfi “a legjobb korban van”, egy negyvenes nő pedig “futott még” kategória.

Az egyenjogúság nem arról szól, hogy a férfiak és a nők egyformák lennének, hanem arról, hogy senkit se lehet hátrányosan megkülönböztetni a neme alapján.

A nemek közötti teljes egyenjogúság nem fog csak úgy becsöngetni és elűzni a régi, rossz beidegződéseket. Csak önelemzéssel fedezhetjük fel önmagunkban és csak tudatossággal tudunk rajta változtatni.

Nem is olyan régen az egyik barátnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy néhányan nem gyerekeimet (fiamat, lányomat) használ, hanem gyerekeinket (lányaink, fiainkat). Kóstolgatnom kellett a szavakat, mert a gyerekeimre mindig úgy gondoltam, hogy az ÉN gyerekeim, és nem úgy, hogy a MI gyerekeink. Tudatos döntés volt részemről, hogy a tudatomban is megosztozok a gyerekeinkkel a férjemmel. Szinte semmiségnek tűnik ez a lépés, de annyi apró, nagy lépésből állt: feladás, nyitás, feloldódás, és sokkal jobb lett azóta az életünk. A harcomból harcaink, az örömeimből örömeink lettek és a családi dinamikák is jobban működnek. Igazi társakká váltunk hatalmi harcok nélkül.

Régen azt gondoltam, hogy felesleges feminista lázadás az, hogy egy férfi előre engedi-e a nőt az ajtón vagy sem. Ifjú voltam és lelkes, azt gondoltam, hogy az egyenjogúság nem függ össze az udvariassági formulákkal egy kedves gesztussal. Most már “harcos” negyvenes vagyok és arra jöttem rá, hogy az udvariassági formulák, megszokások gúzsba kötik a fejlődést: ne engedj előre az ajtón, ha ezzel pozíciókat, alárendeltségi viszonyokat jelölsz ki!

Önmaguktól nagyon kevesen hajlandóak feladni a kényelmes és hatalmat biztosító helyzetüket.

Anyaként megnyugtató a gondolat hogy ha tönkremegy a kapcsolatom, akkor a gyerekeket nem veszthetem le. De mit jelent ez a férfiaknak? Megtehetjük-e ez velük?

Elhiszem, hogy a férfiak szeretik irányítani a világot, de megtehetik-e a nőkkel, hogy kihagyják őket a fontos döntésekből?

Tudtad, hogy a jelölőbizottság annyira nem vette komolyan a női kutatókat, hogy először csak Henri Becquerelt és Pierre Curie-t jelölte a fizikai Nobel-díjra, és Pierre Curie kifejezett kérésére jelölték velük együtt Marie Curie-t is? Végül 1903-ban hárman megosztva kapták meg a fizikai Nobel-díjat. 7 évvel később, 1911-ben Marie Curie kémiai Nobel-díjat is megkapta.

A férfiak nem uralkodhatnak a nőkön és a nők sem a férfiakon. Ha ehhez az kell, hogy vasaló férfiakat lássunk a tévében, elutasítsuk az udvariassági formákat és hozzunk szabályokat, hogy milyen arányban kell vezető testületben nőnek is részt venni, essünk neki az üvegplafonnak, beszéljünk minél többet erről a témáról és éljünk úgy, hogy tetteinkben is ott legyen a teljes egyenjogúság ne csak elméletben, agyunk hátsó zugában!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Mit tehetünk meg a férfiakkal? És mit tehetnek ők velünk?” című cikkhez.

 1. Abszolút Igazság szerint:

  Kedves Myreille, írásodban érzem a jó szándékot, de sajnos érezhető a feminista propaganda hatása is. Mint a témával aktívan foglalkozó ember, hadd tegyen kissé helyre a fogalmakat:

  “Van teljes egyenjogúság? Szeretnénk azt hinni, hogy igen, de az elmélet még nem fedi a valóságot. Nők és férfiak nap mint nap kerülnek hátrányba a nemük miatt.”

  Ne keverjük az egyenjogúságot az egyformasággal. Jogok terén egyértelműen egyenlőség van, némi női jogtöbblettel és kivételezéssel (pl. családjogi kérdésekben, büntetési tételekben). A hátrányok közül viszont a legtöbb nem valami koncepció eredménye, hanem egyszerűen a férfiak és nők közti különbségekből következik.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg valaki szemernyi igazságot is talál abban a mondatban, hogy a nők az agyműködésük jellegzetességei és a lelki alkatuk miatt alkalmatlanabbak a műszaki, tudományos vagy informatikai pályára.”

  Ez az “alkalmatlanabbak” a 444 durva hamisítása, amit idézőjelbe téve úgy adnak elő, mintha a Google-től kirúgott mérnök ezt mondta volna. Nem. Azt mondta, hogy a nők különbözőek és ezért más dolgok érdeklik őket, azért nem azonos az arányuk a technikai szakmákban és a vzeetőségben.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg él a hit, hogy a lányok humán, a fiúk reál beállítottságúak.”

  Ilyen sommásan, kivétel nélkül mindenkire valóban nem igaz, de a tendencia bizony tényleg ez.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg valaki szemernyi igazságot is talál abban, hogy a nőnek váláskor előnye/nagyobb joga van a gyerekre, mert a nő volt terhes a gyerekkel, ő szülte meg és ő szoptatta.”

  Ez igaz, hiszen amíg a nő szül és szoptat, addig a férfi sem lazsál, hanem kettő helyett is dolgozik és eltartja a családját – és aztán még 18-20 évig bőven kiveszi a részét a gyerek neveléséből és eltartásából.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg egy nő vagy férfi hátrányos helyzetbe kerül, mert gyereke született.”

  Ez viszont már BS, a munkáltató szempontjából ez bizony hátrány, ennek semmi köze az egyenjogúsághoz.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg ugyanolyan pozícióban egy férfi több fizetést kap, mint egy nő.”

  Az ezerszer megcáfolt feminista hazugság… Az azonos pozíció még nem azonos termelékenység, nem azonos idejű munkavégzés stb. Hülye lenne egy munkáltató _valóban_ugyanazért_ többet fizetni valakinek.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg középkorú, fehér férfiak mondják döntik el, hogyan kellene élni, mi lenne jó mindenkinek és a kormányban, vezető testületekben nincs ugyanannyi férfi, mint nő.”

  Azok kerüljenek a vezetésbe, akik erre alkalmasak. Akkor van egyenjogúság, ha nem a nemiszervük alapján kerülnek alkalmatlan emberek is vezető pozícióba.

  “Nincs teljes egyenjogúság, amíg egy negyven éves férfi “a legjobb korban van”, egy negyvenes nő pedig “futott még” kategória.”

  Nabammeg, ennek mi köze az egyenjogúsághoz? Egy húszéves fiú még egy kis lúzer senki, egy húszéves nő meg csábereje teljében van – aztán negyven felé fordul a kocka. Lehet reklamálni a természetnél.

  “Az egyenjogúság nem arról szól, hogy a férfiak és a nők egyformák lennének, hanem arról, hogy senkit se lehet hátrányosan megkülönböztetni a neme alapján.”

  Na igen, csak hogy ha például azonos a felvételi követelmény férfiaknak és nőknek, és több férfi kerül be programozónak, az NEM diszkrimináció. Nem a célban kell egyenlő esélyeknek lenni, hanem a rajtnál.

  “Elhiszem, hogy a férfiak szeretik irányítani a világot, de megtehetik-e a nőkkel, hogy kihagyják őket a fontos döntésekből?”

  Az uralkodás nem csak habzsidőzsi, hanem felelősség is, és erre a férfiak alkalmasabbak (nagy átlagban). Ugyanakkor ha egy nő is alkalmas, őt sem gátolja senki, lehet pártelnök vagy kancellár, miniszter stb. És a világot irányító férfiakon mindig is nagy női befolyás volt a háttérből.

  “Ha ehhez az kell, hogy vasaló férfiakat lássunk a tévében, elutasítsuk az udvariassági formákat és hozzunk szabályokat, hogy milyen arányban kell vezető testületben nőnek is részt venni, essünk neki az üvegplafonnak, beszéljünk minél többet erről a témáról és éljünk úgy, hogy tetteinkben is ott legyen a teljes egyenjogúság ne csak elméletben, agyunk hátsó zugában!”

  A munkák megoszthatóak más módon is, nem csak egyenlősdivel, az udvariassági szabályok mind a nők védelméből származnak, nem kell egyenlő arány a vezető testületekben, ‘üvegplafon’ csak annyira létezik mint a nőket a lecsúszástól védő ‘üvegpadló’. És még egyszer mondom: nem akkor van egyenjogúság, ha mindenki mindent 50-50%-ban csinál, hanem ha ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak mindenkire és nincs nemi alapú kivételezés.

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Nagyon örülök annak, hogy tételesen leírtad, miről mit gondolsz. Ha pár évvel korábban beszélgetünk, akkor több dologban lett volna azonos a véleményünk, mint most. Mégis mi változott? Ha úgy tekintek a világra, hogy megvalósult a nemek közötti teljes egyenjogúság, akkor minden magyarázható teljesítménnyel, gazdasági érdekekkel, tendenciákkal. Tehát igazad van. Régebben én is így tekintettem a világra. Viszont az a tapasztalatom, hogy fejben, zsigeri szinten nem létezik a teljes egyenjogúság, egyik nem számára sem, és ez megjelenik a viselkedésben, döntésekben valamint ezt a helyzetet görgetjük tovább tudattalanul szülőről gyerekre.
  És ha benézünk a PC megfogalmazások mögötti valóságra, akkor te is ezt látod, és ha elkezdünk azon gondolkozni, hogy nincs meg a nemek közötti teljes egyenjogúság, akkor az érvek, amiket felhoztál, csak kifogások, ami megfelelő kényelmet biztosít ahhoz, hogy semmibe se kelljen változtatni. De tényleg minden tökéletes? Elértünk a maximumra? Szerintem, még nem.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra