term ID:
parent cat ID:21
parent cat ID 1:
post ID:43903
category_21 #32cdd1

Te mit vinnél magaddal egy hátizsákban?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Te mit vinnél magaddal egy hátizsákban?

Myreille - Publikálva:

Felkavar és felháborít az a sok butaság, ami a menekültek miatt egy-egy ember száján kiesik. 16 kérdés, amit érdemes feltenni és megválaszolni!

migrantsquestion

Illusztráció: freedigitalphotos.net – Vlado

 1. Nem számok, hanem emberek, sorsok, vágyak, álmok, félelmek. A 7 milliárdból csak egy vagy. Mennyire vagy fontos önmagadnak és mennyire vagy fontos a politikusoknak? A politikusoknak, akiket azért választottál, azért fizetsz, hogy képviseljenek téged.
 2. Hogyan éreznéd magad, ha egy csomó kék bőrű piréz úgy nézne rád, mintha majom lennél, csak azért mert nem beszéled a nyelvüket, nem hordasz piros bohócorrot, más istenben hiszel és nem kék a bőröd?
 3. Mit vinnél magaddal egy hátizsákban, ha minden hidat fel kell égetned magad mögött?
 4. Az elmúlt hónapban mennyit költöttél olyan dolgokra – csecsebecsére, fülbevalóra, divatos táskára, könyvre, lakberendezési tárgyra -, amire semmi szükséged a túléléshez és ha menekülnöd kellene, nem is tudnád magaddal vinni?
 5. Mennyire lennél erős, ha a házadat – amiben benne van az apád és a te munkád is – gombokért adnád el és éppen csak arra lenne elég, hogy kifizesd az embercsempészeket?
 6. Mit éreznél egy teherautó rakterében, amikor a semmi vesz körül, amikor a percek ólomlábakon járnak és annyira kiszolgáltatott vagy az embercsempészeknek, hogy nem csak a saját, de a gyerekeid életét sem tudod megvédeni?
 7. Tudnál 12 napig gyalogolni?
 8. Meddig tudnál várakozni, bizonytalanságban lenni és csak ülni a tűző napon?
 9. Hány napot vagy órát bírnál ki, ha a lakásodat el kellene cserélned egy átlagos plédre, ami egy közpark füvére van kiterítve? Mennyire változna meg az életed? Mennyire változnál meg te magad?
 10. Milyen lenne egy közkútnál fürdeni, inni, mosni másik több ezer emberrel együtt a város közepén?
 11. Mit éreznél, ha vonatra pakolnának és elvinnének valami táborba, ahol nem tudod, hogy mi fog történni veled?
 12. Mit tennél egy lyukas gumicsónakban, amiben egyre gyűlik a víz és hiába látod a túlsó partot, még messze van? Az ember nem fél a haláltól, amíg nincs gyereke, szóval képzeld el, hogy ott ülsz a gumicsónakban, tehetetlen vagy és melletted ülnek a gyerekeid.
 13. Mit éreznél, ha be lennél zárva egy autó rakterébe, nem lenne levegőd és tudnád, hogy ugyanúgy meghalsz, mint mindenki, aki körülötted áll és senki se fog segíteni, és azért kerültél ebbe a helyzete, mert a halál és a reménytelenség elől menekültél, az ígéret földjére, de hiába vennéd meg a vonatjegyet, nem engednek vonatra szállni.
 14. Milyen lenne úgy elindulni, hogy nem tudod látod-e még azokat, akiket otthagysz. Hogy lesz-e elég pénzed, hogy túléled-e az utat. Nem két hétre nyaralni mész vagy Londonba mosogatni és ha megunod hazajössz. Képzeld el azt a halálfélelmet, ami minden várható és tisztán látható nehézség, veszély ellenére arra kényszerít, hogy elindulj.
 15. Te miért érdemelsz jobb sorsot mit ők, akik menekülnek?
 16. Ha a helyükben lennél, mit éreznél segítségnek, mi esne jól, mire lenne szükséged, hogy túléld?

Ők ugyanolyanok, mint te vagy én, csak nekik ezek a kérdések nem gondolatkísérletek egy klassz szobában egy szép őszi napon, hanem a borzalmas valóság. Segíts nekik!  

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra