West Coast Swing: Amerika kedvenc tánca

Hana

Nem tudom, hány amerikait kérdeztek meg erről, de az biztos, hogy ez az én kedvenc táncom. A salsa népszerűsége után talán a west coast swing is hasonló karriert futhat be Magyarországon.

Ahogyan a neve is mutatja, a gyökerei a swing táncokban keresendőek, amit a nyugati parton, azaz Kaliforniában kissé megreformáltak, úgyhogy már korántsem hasonlít arra ahonnan indult. A tánc egyik ismertetője az elasztikus kinézete, amit egy úgynevezett ‘slot’-on táncolnak. Kívülálló szemmel: Elegáns és nagyon érzéki.
Az este nem alkoholról és pasizásról szól, hanem akar két idegen között levő, megtalált harmóniáról, kontaktusról és a zenéről. A férfi vezet, a nő követi. Mint általában az a táncoknál lenni szokott. Elég egyszerű a felállás.

A rock koncerten való fejrázás vagy a discóban történő önfeledt egyéni produkciókkal szemben itt valaki odakerül a kezed végére. És ezzel egy új világ nyílik meg. Az érintés. Az, hogy hogyan kövess és figyelj és tisztelj valakit. Vannak alapfigurák és kombinációk, amit el lehet sajátítani, nem olyan nagy ördöngösség és már hamar sikerélményed lesz, mikor valakivel együtt táncolsz. Utána persze jön a sok gyakorlás, a bulik és ezzel új társaság. Ha a tested már tudja hogyan mozogjon, akkor egyszer csak jön valami egészen más. Amikor már tudod követni a zene hangulatát és megszületik a két ember közötti összhang. Amikor elkezded azt látni, amit hallasz, ahogy a táncoló párt nézed.

Minden más megszűnik. A zene beléd megy, megérinti a lelkedet és onnan árad ki a testeden keresztül.

Ez maga a csoda. Extázis.

Nehéz választani, melyik videóval lehet legjobban szemléltetni.

Itt van például ez:

Meg ez:

És ez:

Ez se maradhat ki:

És ez sem:

Ahol tanulható: Oktogon tánciskola vagy Tükörműhely.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “West Coast Swing: Amerika kedvenc tánca” című cikkhez.

 1. Ribizli szerint:

  Egyetértek veled…
  Nekem Tatjanától ez a kedvencem:
  http://www.youtube.com/watch?v=N4J8C2Ka-ls&feature=channel_page
  és azért ne feledkezzünk el a gyökerekről sem:
  http://www.youtube.com/watch?v=MKAbinFYhqo
  :)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra