term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:27190
category_32 #d3e60c

Amíg utazunk, avagy mesés békávézás Budapesten

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Amíg utazunk, avagy mesés békávézás Budapesten

Myreille - Publikálva:

amigutazunk01 Zseniális mesekönyv a budapesti tömegközlekedésről, amelyben az ismeretterjesztés, a mese és a rajz egyaránt szórakoztató.   Borítékolható, hogy egy generáció fog úgy felnőni, hogy pontosan tudja: a 47-es villamosnak megállója van a Gellért térnél és az új villamos tulajdonképpen régi, jóval régebbi, mint a Combino, és a libegőre nem jó a BKV vonaljegy, az új, fehér metrókocsik franciák és nem akadnak meg egy zavarba ejtő pillanatig, hogy a Moszkva teret Széll Kálmán térnek nevezik. Budapesti gyerekek azért imádják majd Gévai Csilla Amíg utazunk könyvét, mert a jól ismert járművek, utcák, terek és útvonalak köszönnek vissza a mesekönyvről és ugyanarra járhatnak ők is, mint Doma, Panni és Nanuk. Mese és valóság között kicsit elmosódik a határ és Budapest és a tömegközlekedés hirtelen még csodálatosabb lesz, mint eddig volt. Vidéki gyerekek viszont azért imádják majd a könyvet, mert a tömegközlekedés izgalmas dolog és úgy ismerik meg Budapestet, mintha ők is nap mint nap HÉV-re vagy trolira szállnának. És igen, jutalom lesz az a nap, amikor napijegyet vesz a család és a fővárosban kószál.

amigutazunk21

Baranyai b. András rajzaival

A történet röviden annyi, hogy három kisgyerek meg egy felnőtt jár-kel a városban, mert Budapestre érkezett Nanuk, az eszkimó kisfiú, akinek meg kell mutatni a várost. Persze, mindenhova békávéval mennek, és minden fejezet végén van egy útvonal leírás, ami a mostani Budapesten élő és végigjárható. A kalandok kicsit hétköznapiak, kicsit mesések, de az ismeretterjesztés pontos és alapos.

A legtöbb gyereket ugyanis erősen foglalkoztatja – legalábbis azokat, akikkel én eddig találkoztam -, hogy miért pirosmetró a metró, ha egyszer kék; mitől megy a mozgólépcső; hányféle áramszedő van a villamosok-trolik tetején és mi az a menetrend. Ezekre a kérdésekre igazi válaszok találhatóak a könyvben. Az Amíg utazunk mesekönyvben benne van minden információ, amit a budapesti tömegközlekedésről, azaz a békávézásról tudni kell. Ráadásul arra az i-re a tökéletes pontot Baranyai b. András rajzai teszik fel és a könyvet kiadó Pagony letölthető járműszínezővel is készült a gyerekeknek.

Gondolom, azt mondanom se kell, hogy a fiamnak, aki életében először trolit rajzolt és azóta is minden rajzán legalább egy jármű szerepel, azonnal a kedvence lett a könyv és már tervezi, mikor fogunk felülni az új metróra és “most már a fogaskerekűt is igazán kipróbálhatnánk”.

5-10 éves gyerekek számára ajánlott az Amíg utazunk, de szerintem már kisebbek is rákattannak.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra