term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:62556
category_32 #d3e60c

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Myreille - Publikálva:

Kevesebb jobb dolog történhet manapság, mint amikor Grecsó Krisztián gyerekverseket ír, a verseskötetet pedig Baranyai (b) András rajzaival jelenik meg.

 

 

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Megszámolni nem tudom, amikor picik voltak, hányszor mondtam el Daninak és Zsombinak Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét úgy, hogy Arany Daninak és Arany Zsombinak. Talán még most sem hiszik el, hogy nem az ő nevükkel íródott az eredeti költemény. Néha lelkiismeret-furdalásom volt emiatt. Szabad ilyet tenni egy költeménnyel?

Grecsó Krisztián feloldozott. A Hanna baba éjszakás című versében nem csupán engedélyt ad arra, hogy mindenki a gyereke nevével mondja a verset, de kifejezetten erre buzdítja a szülőket. Én is erre buzdítom őket, meg arra, hogy olvassanak a gyerekeiknek sok-sok Grecsó verset.

Persze, akkor megeshet az is, mint nálunk ma reggel, hogy öltözés és reggeli között egy rohanós hétköznapon áll a szobában a majdnem nyolcéves gyerek és hangosan olvassa az Apa baba éjszakás című verset. Majd a következőt. Majd a következőt. Le se akarja tenni. Én meg azon töprengtem széles vigyorral, vajon mit szólna a tanító néni, ha írnék neki egy sms-t, hogy a gyerek az iskolából versolvasás okán késik. Szerintem elfogadná. (Nyugalom, végül időben beért és reggelizett is.)

Amíg a gyerek az iskolában, én kicsit csaltam, és egyedül, stikában tovább olvastam a kötetet. Azzal az elhatározással, hogy majd kiválasztom a kedvencemet.

Ez így nem igaz. Azt gondoltam, hogy elolvasom a többi verset is, hogy teljes bizonyossággal tudjam mondani, hogy a Belefér egy pici szívbe kötetből a Miből van a szeretet? a legjobb Grecsó vers, és ha az anyák napi köszöntéshez új vers kellene, akkor nem kell tovább keresni, mert itt van és tökéletes.

De akkor jött a Szomorú, A tyúkok mind, a Sétáltatók verse, a Sír az eső, a Rigók Pesten, a Sárga vers, a Csalfa állatok és az Altató, meg a Tudóskák, meg a Belefér egy kicsi holdba és persze a Belefér egy pici szívbe.

Felsoroltam a fél tartalomjegyzéket és felsorolhatnám a másik felét is.  (Ám az már igazán nem lenne elegáns.) Választani egyet, egyetlen kedvencet, lehetetlen. Grecsó Krisztián gyerekversei könnyedek, fülbemászóak, ugyanakkor aktuálisak és tökéletesre csiszoltak. Zseniálisak, bájosak, szépek. Megérintik a gyerekek és a felnőttek lelkét, és beleférnek mindenki szívébe.

“Aki megnő, az mindig nagy, Vagy egy kicsit kicsi marad.”

(Grecsó Krisztián: Kíváncsi-mondóka, részlet)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra