term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:38598
category_32 #d3e60c

Chineasy: a kínai írásjelek csodás világa

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Chineasy: a kínai írásjelek csodás világa

Myreille - Publikálva:

Szórakoztató útmutató a kínai írásjelek megismeréséhez és olvasásához. Tankönyv, amely képeskönyvre emlékeztet és tanulásra inspirál. CHINEASY_cover_hun.indd Chineasy egy olyan új vizuális módszer, amely megkönnyíti és élvezetessé teszi a kínai írásjegyek olvasását. A könyv kaland azoknak, akik nyelvtanulási céllal veszik a kezükbe, és kaland azoknak is, akik egyszerűen kíváncsiak, nyitottak az újdonságokra és szeretik az elmét megmozgató kihívásokat. Bármilyen céllal is forgatjuk Shaolan Chineasy könyvét, a végeredmény ugyanaz: megismerjük a kínai írásjeleket és ezzel együtt a nyelv rendszerét, kulturális gyökereit. Shaolan Tajvanon, Tajpeiben született egy kalligráfus és egy keramikus lányaként, ám már jó ideje az Egyesült Királyságban él családjával. Amikor gyerekeit, akik brit állampolgárnak születtek, elkezdte kínaiul tanítani, szembesült azzal, hogy a kínai írásjelek végtelenül nagy nehézséget jelentenek számukra. A gyerekei egyenesen kínzásnak élték meg a tanulást. Ezek a tapasztalatok arra ösztönözték, hogy kitaláljon egy olyan módszert,  amellyel szórakoztató módon, könnyen meg tudja tanítani a gyerekeit kínaiul olvasni. Ez lett a Chineasy – amely a Chinese (kínai) és az easy (könnyű) angol szavak összetételéből született -, és a bonyolult kínai írásjelek felismerését egyszerű illusztrációkkal segíti, valamint építőelemeire bontja a nyelvet, feltárja a rendszerét és a “nagyon misztikusból” egyszerűen megtanulhatóvá változtatja.

Részlet a Chineasy angol kiadásából. Magyarul a Corvina adta ki a könyvet.

Részlet a Chineasy angol kiadásából. Magyarul a Corvina Kiadó adta ki.

Íme az első lecke: “A 火, vagyis a ‘tűz’ egy építőelem. Egy vagy több másik írásjeggyel kombinálva összetett írásjegyet alkot, ilyen például a ‘tűzforró’ jelentésű 炎. Ha két vagy több önálló írásjegyet teszünk egymás mellé, kifejezéseket kapunk, ilyen például a 火山, vagyis a ‘vulkán’.”
Chineasy: A tűz építőelem és a belőle alkotott szavak

Chineasy: A tűz építőelem és a belőle alkotott szavak (tűz, tűzforró, lángok, csoport, eszik)

Chineasy: ember, követ, tömeg, nagy, férfi. Az egyik kedvencem, ha a férfi és az ember építőelemeket egymás mellé tesszük, akkor az együttes jelentésük férjes asszony, ha pedig két "túl sok" építőelem van egymás mellett, akkor az a "feleség".

Chineasy: ember, követ, tömeg, nagy, férfi. Az egyik kedvencem, ha a férfi és az ember építőelemeket egymás mellé tesszük, akkor az együttes jelentésük férjes asszony, ha pedig két “túl sok” építőelem van egymás mellett, akkor az a “feleség”.

A rajzok és a hozzájuk tartozó magyarázatok logikusak, könnyen “ránk ragadnak” és minél több építőelemet sajátítunk el, annál több írásjegyet és kifejezést tudunk létrehozni – ez teszi a Chineasy módszert végtelenül egyszerűvé.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra