élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61239
category_32 #d3e60c

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Ez látni kell! 8+1 kedvenc sorozatom az HBO GO-n

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ez látni kell! 8+1 kedvenc sorozatom az HBO GO-n

Myreille - Publikálva:

Valamelyik fontos problémára hívja fel a figyelmet, valamelyik egyszerűen csak szórakoztat. Régen moziba jártam, most sorozatokat nézek!

1. Mrs. Amerika 

“A sorozat az esélyegyenlőségi jogok módosításának ratifikálására indult mozgalom, valamint egy konzervatív nő, Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) történetét, az 1970-es évek amerikai kultúrharcának egyik legkeményebb küzdelmét meséli el.” Ám a Mrs. America nem csupán a megelevenedett történelem és iszonyúan érdekes helyzet bemutatása, hanem a mai napig elnyúló, minden nőt és minden férfit érintő kérdés. Mert mi is a feminizmus? Mit jelentenek az egyenlő jogok? Hiába tudjuk az elméletileg tökéletes választ, a hétköznapi valóság nem mindig fedi le, és az a legtragikusabb, hogy sokszor észre se vesszük, mert anyáinktól, nagyanyáinktól vettük át öntudatlanul. Megszoktuk, hogy igazodnunk kell a férfiak világához. Belénk égtek képek és minták, amelyeket csak nagyon tudatosan lehet helyre tenni. A Mrs. America előnye, hogy nem kritizál, csak bemutat, nem kér semmit számon, csak szembesít, mégis minden percében azt érzem, hogy sokkal-sokkal tudatosabbnak kell lennem.

 

2. A mi fiaink

Amióta anya vagyok, nem bírom úgy a léleknek nehéz dolgokat, a világ förtelmét, mint az anyaság előtti időkben, amikor szinte rettenthetetlen voltam. A mi fiainkat viszont mindenképpen meg akartam nézni. Mert fontos. A Hamasz milicistái 2014-ben meggyilkoltak három zsidó tinit. Két nappal később egy palesztin fiú égett testére bukkantak a Jeruzsálem melletti erdőben. Anno az újságban olvastam a három eltűnt fiúról, az emlékeim között nyoma volt, de arról, fogalmam se volt, hogyan folytatódott a történet. A mi fiaink nagyon felkavart. Nem könnyű történet, de nagyon fontos, hogy lássuk, hogy érezzük, mindenki fájdalmát.

 

3. Westworld

Az első évad első részeinél kifejezetten untatott a Westword, a spagettiwesternek semmilyen formában nem hoznak lázba, ám amikor át csapott sci-fibe, elkapott és nem eresztett. Legjobban azokat a morális kérdéseket szeretem, amelyeket feszeget, és a legjobban azt utálom, amikor annyira rejtélyeskedő, hogy az már érthetetlen. A harmadik évad remekül indult, egész jó csavarokat mutatott, de erőltetetté és fárasztóvá vált. Ma este van még egy rész, hogy mindent megbocsátsak, és a berendelt 4. évadra is kíváncsi legyek. 

 

4. Briliáns barátnőm

Elena Ferrante Nápolyi regények könyvsorozatából készült a Briliáns barátnőm című sorozat. Már a sorozat előtt terveztem, hogy elolvasom Ferrante regényfolymát, de elcsábított a sorozat, így most az olvasást halogatom, hogy legyen elég idő a két élmény között. A történet 1950-ben Nápoly külvárosában kezdődik, amikor a harcias, akaratos Lila összebarátkozik a kedves, nyugodt Elenával. Már a sorozat elején kiderül, hogy barátságuk hatvan évig tart majd, olykor legnagyobb támaszai, olykor viszont legnagyobb ellenségei egymásnak. Sodró és magával ragadó a történet, amely ezernyi érzelem jár ár: a boldogtalanság a húsig, a boldogság szívig hatol.

 

5. Jett

Nevetségesen egyszerű okom volt elkezdeni a Jett sorozatot: megtetszett a lila állatmotívumos kabát és a cím betűtípusa. A sorozat is éppen ennyit ad: kiszakít a hétköznapokból, de nem érint mélyen. Szórakoztat, leköti a figyelmemet, de nem bújik a bőröm alá. Pont jókor, pont jó sorozat.

 

6. Babilon Berlin

Paradoxonnak tűnik, de végig a “jónak” drukkoltam, miközben tudtam, hogy a “gonosz” győz. A Babilon Berlin a két háború közötti időben játszódik és áthatja az I. világháború okozta sokk, a káoszból fakadó romlottság és azoknak az erőknek a formálódása, amelyek végül a II. világháborúhoz vezetnek. Ebben posványos galád világban fel-felvillan az emberi jóság és szépség, a szerelem, a segítőkészség, de a pusztító körülmények miatt hamarosan mind kihuny. A sorozat nem dokumentumfilm, hanem Volker Kutscher trilógiájának feldolgozása. Pár nap alatt megnéztem mind a két évadot, miközben utáltam, hogy valaha valami akárcsak hasonló is megtörténhetett.

 

7. True Detective

Régi adósságom volt önmagammal szemben a True Detective 1. évada, és éppen olyan jó volt, amilyenre a kritikák alapján számítottam. Két nyomozó (Woody Harrelson és Matthew McConaughey) egy bűnügyi nyomozást elevenít fel, miközben nyomozókkal beszélgetnek. A régmúlt valamint a jelen apró darabkáiból rajzolódik ki a teljes történet, amelyben a két nyomozó személyes története ugyanolyan fontossá válik, mint bűncselekmény elkövetőjének felderítése. Hangulatában és feszültségében a sorozat nagyon emlékeztetett a Hetedikre (Se7en-re), és ami a legjobb, hogy az összehasonlításban semmivel se marad alul a filmmel szemben. 

 

8. Eszmélet

Ügynök, Kelet-Európa, 1989. Ezek voltak azok azok a hívószavak, amelyek miatt elkezdtem a cseh gyártású Eszmélet sorozatot. A történet 1989-ben játszódik. A disszidens hegedűművész, Marie és férje, Viktor hazalátogatnak Csehszlovákiába. Az egyszerű családlátogatás akkor vesz meglepő fordulatot, amikor Viktor eltűnik, Marie pedig próbálja kideríteni, mi történhetett. A gondos hazugságok alá rejtett igazság lassan feslik fel, és sokkol, szinte mindenkit. Nekem ez a sorozat ugyanolyan erős (és tanulságos) volt, mint a Mások élete, egy olyan történelmi időszakot mutat be, amelyben már látszik a Szovjetunió felbomlása és a formálódó erőviszonyokra teljesen jellemző a sorozat egyik legerősebb mondata: “ők még félnek, mi már félünk”.

 

+1 Csernobil

Hiába írtam már róla, semmilyen listáról sem lehet lehagyni a Csernobilt, főleg most, hogy erős áthallásokkal küzdünk a jelenünkben.

Csernobil – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Csak a hazugság veszélyesebb az atommag-hasadással játszó szervilis kádereknél. A csernobili atomerőmű-baleset nem csak a múltunk, de a jelenünk is.

Tovább

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra