term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61239
category_32 #d3e60c

Ez látni kell! 8+1 kedvenc sorozatom az HBO GO-n

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Ez látni kell! 8+1 kedvenc sorozatom az HBO GO-n

Myreille - Publikálva:

Valamelyik fontos problémára hívja fel a figyelmet, valamelyik egyszerűen csak szórakoztat. Régen moziba jártam, most sorozatokat nézek!

8+1 kedvenc sorozatom az HBO GO-n

1. Mrs. Amerika 

“A sorozat az esélyegyenlőségi jogok módosításának ratifikálására indult mozgalom, valamint egy konzervatív nő, Phyllis Schlafly (Cate Blanchett) történetét, az 1970-es évek amerikai kultúrharcának egyik legkeményebb küzdelmét meséli el.” Ám a Mrs. America nem csupán a megelevenedett történelem és iszonyúan érdekes helyzet bemutatása, hanem a mai napig elnyúló, minden nőt és minden férfit érintő kérdés. Mert mi is a feminizmus? Mit jelentenek az egyenlő jogok? Hiába tudjuk az elméletileg tökéletes választ, a hétköznapi valóság nem mindig fedi le, és az a legtragikusabb, hogy sokszor észre se vesszük, mert anyáinktól, nagyanyáinktól vettük át öntudatlanul. Megszoktuk, hogy igazodnunk kell a férfiak világához. Belénk égtek képek és minták, amelyeket csak nagyon tudatosan lehet helyre tenni. A Mrs. America előnye, hogy nem kritizál, csak bemutat, nem kér semmit számon, csak szembesít, mégis minden percében azt érzem, hogy sokkal-sokkal tudatosabbnak kell lennem.

 

2. A mi fiaink

Amióta anya vagyok, nem bírom úgy a léleknek nehéz dolgokat, a világ förtelmét, mint az anyaság előtti időkben, amikor szinte rettenthetetlen voltam. A mi fiainkat viszont mindenképpen meg akartam nézni. Mert fontos. A Hamasz milicistái 2014-ben meggyilkoltak három zsidó tinit. Két nappal később egy palesztin fiú égett testére bukkantak a Jeruzsálem melletti erdőben. Anno az újságban olvastam a három eltűnt fiúról, az emlékeim között nyoma volt, de arról, fogalmam se volt, hogyan folytatódott a történet. A mi fiaink nagyon felkavart. Nem könnyű történet, de nagyon fontos, hogy lássuk, hogy érezzük, mindenki fájdalmát.

 

3. Westworld

Az első évad első részeinél kifejezetten untatott a Westword, a spagettiwesternek semmilyen formában nem hoznak lázba, ám amikor át csapott sci-fibe, elkapott és nem eresztett. Legjobban azokat a morális kérdéseket szeretem, amelyeket feszeget, és a legjobban azt utálom, amikor annyira rejtélyeskedő, hogy az már érthetetlen. A harmadik évad remekül indult, egész jó csavarokat mutatott, de erőltetetté és fárasztóvá vált. Ma este van még egy rész, hogy mindent megbocsátsak, és a berendelt 4. évadra is kíváncsi legyek. 

 

4. Briliáns barátnőm

Elena Ferrante Nápolyi regények könyvsorozatából készült a Briliáns barátnőm című sorozat. Már a sorozat előtt terveztem, hogy elolvasom Ferrante regényfolymát, de elcsábított a sorozat, így most az olvasást halogatom, hogy legyen elég idő a két élmény között. A történet 1950-ben Nápoly külvárosában kezdődik, amikor a harcias, akaratos Lila összebarátkozik a kedves, nyugodt Elenával. Már a sorozat elején kiderül, hogy barátságuk hatvan évig tart majd, olykor legnagyobb támaszai, olykor viszont legnagyobb ellenségei egymásnak. Sodró és magával ragadó a történet, amely ezernyi érzelem jár ár: a boldogtalanság a húsig, a boldogság szívig hatol.

 

5. Jett

Nevetségesen egyszerű okom volt elkezdeni a Jett sorozatot: megtetszett a lila állatmotívumos kabát és a cím betűtípusa. A sorozat is éppen ennyit ad: kiszakít a hétköznapokból, de nem érint mélyen. Szórakoztat, leköti a figyelmemet, de nem bújik a bőröm alá. Pont jókor, pont jó sorozat.

 

6. Babilon Berlin

Paradoxonnak tűnik, de végig a “jónak” drukkoltam, miközben tudtam, hogy a “gonosz” győz. A Babilon Berlin a két háború közötti időben játszódik és áthatja az I. világháború okozta sokk, a káoszból fakadó romlottság és azoknak az erőknek a formálódása, amelyek végül a II. világháborúhoz vezetnek. Ebben posványos galád világban fel-felvillan az emberi jóság és szépség, a szerelem, a segítőkészség, de a pusztító körülmények miatt hamarosan mind kihuny. A sorozat nem dokumentumfilm, hanem Volker Kutscher trilógiájának feldolgozása. Pár nap alatt megnéztem mind a két évadot, miközben utáltam, hogy valaha valami akárcsak hasonló is megtörténhetett.

 

7. True Detective

Régi adósságom volt önmagammal szemben a True Detective 1. évada, és éppen olyan jó volt, amilyenre a kritikák alapján számítottam. Két nyomozó (Woody Harrelson és Matthew McConaughey) egy bűnügyi nyomozást elevenít fel, miközben nyomozókkal beszélgetnek. A régmúlt valamint a jelen apró darabkáiból rajzolódik ki a teljes történet, amelyben a két nyomozó személyes története ugyanolyan fontossá válik, mint bűncselekmény elkövetőjének felderítése. Hangulatában és feszültségében a sorozat nagyon emlékeztetett a Hetedikre (Se7en-re), és ami a legjobb, hogy az összehasonlításban semmivel se marad alul a filmmel szemben. 

 

8. Eszmélet

Ügynök, Kelet-Európa, 1989. Ezek voltak azok azok a hívószavak, amelyek miatt elkezdtem a cseh gyártású Eszmélet sorozatot. A történet 1989-ben játszódik. A disszidens hegedűművész, Marie és férje, Viktor hazalátogatnak Csehszlovákiába. Az egyszerű családlátogatás akkor vesz meglepő fordulatot, amikor Viktor eltűnik, Marie pedig próbálja kideríteni, mi történhetett. A gondos hazugságok alá rejtett igazság lassan feslik fel, és sokkol, szinte mindenkit. Nekem ez a sorozat ugyanolyan erős (és tanulságos) volt, mint a Mások élete, egy olyan történelmi időszakot mutat be, amelyben már látszik a Szovjetunió felbomlása és a formálódó erőviszonyokra teljesen jellemző a sorozat egyik legerősebb mondata: “ők még félnek, mi már félünk”.

 

+1 Csernobil

Hiába írtam már róla, semmilyen listáról sem lehet lehagyni a Csernobilt, főleg most, hogy erős áthallásokkal küzdünk a jelenünkben.


Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra