term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:3983
category_32 #d3e60c

FlashForward – A jövő emlékei

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

FlashForward – A jövő emlékei

Myreille - Publikálva:

flashforward

A sorozat alapötlete tudományos-fantasztius, mégis hitkérdéseket boncolgat.

Egy szép napon megtörténik az, amit eddig elképzelhetetlen volt. A Földön mindenki elveszíti az eszméletét 2 perc 17 másodpercre. Azonban nem a fekete semmiségbe zuhan, hanem a jövő egy adott pillanatában, pontosabban fél évvel későbbi jövőben találja magát egy rövid időre.

Az eszméletvesztést a döbbenet követi és néhány nyomozó azonnal elkezdi kutatni a rejtélyt. A nyomozás fedőneve: Mozaic.

Az emberek a jövőkép-gyűjtő websiteon gyűjtik össze a jövő pillanatait és próbálják megérteni, hogy mi történt és mi fog történni.

“A jövő emlékei” megváltoztatják az embereket. És innen durván spirituális a gondolat. Akik valami szépet láttak, hiszik, hogy minden rendben van, sínen az életünk és egyfajta fatalizmussal vetik bele magukat a mindennapokba. Akik olyat láttak, amit nem szeretnének maguknak, rettegve látják a jövő bekövetkeztére utaló jeleket, és számukra az a nagy kérdés, hogy hogyan változtathatják meg a jövőt. Egyáltalán megváltoztatható-e a jövő, vagy minden elve elrendeltetett és a végzetbe rohanó vonaton csak utasok vagyunk. És persze vannak olyan emberek is, akik semmit se láttak. Számukra még nehezebbé válik az élet, mert arra következtetnek, hogy azért nem láttak semmit, mert fél évvel később már nem lesznek az élők között. Ráadásul Demetri Noh, az egyik főszereplő, aki az események után nyomoz, egy titokzatos telefonálótól azt is megtudja, melyik lesz életének utolsó napja.

Nagyon jól indul a FlashForward – eddig 7 epizódot láttam és már türelmetlenül várom a 8-at -, azonban nem fűzök hozzá túl nagy reményeket. Valószínűleg olyan lesz, mint a Hősök (Heroes): egy nagyon jó évad után jön a kiábrándulás, mert az alapsztoriban nincs több évadnyi lehetőség. Ugyanis egyszer csak ki kell deríteni, hogy mi történt, miért történt és tényleg a megváltoztathatatlan jövőbe robogunk – azaz minden előre meg van írva -, vagy változtathatunk a sorsunkon.

Egy-egy újabb sorozatötletnél újra kiderül, hogy a Csillagkapu (Stargate SG-1) nem csak egy estés mozi volt, hanem igazán sorozatötlet. A fővonulat – harc a goa’uldokkal – mellett ott az epizód sztori – a csillagkapun át mindig új világokba látogatni – tehát duplán érdekes és szerencsére akciódús, ráadásul a fővonulat is jól alakítható, ahogy a harc egyre hevesebb. Tulajdonképpen a Csillagkapu is akkor fulladt ki, amikor legyőzték a goa’uldokat és az újabb főgonosszal, az orijal csak a korábbiakat tudták ismételni. Ugyanez a probléma a Stargate Atlantis-szal, hogy az alapkonfliktuson és az utazásokon ott a “már láttam” érzés. A Stargate Universe pedig úgy szar, ahogy van, tiszta Lost, amikor egy epizódot egy egész évadban mesélnek el, lassú és idegesítő, rétestészta.

Szóval a FlashForward nagyon jól indul, érdekes, pergő és igazán meglepő fordulatokkal operál.

FlashForward imdb >> FlashForward wikipedia >> FlashForward axn >> (2009. 11.16. 21:00 AXN-en az első rész) FlashForward abc >>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra