Megbabonázó éjleány

Myreille

hajduklara1

Hajdu Klára néha csukott szemmel énekel.

Van családi sztori gyerekkorodból, hogy miért éppen a zene felé orientálódtál? Vagy véletlen volt?
A szüleim zene szeretete engem is korán “megfertőzött”. Beírattak zeneoviba, zenei általános iskolába. Zongoráztam, kórusban énekeltem, később zeneiskolában jazz-t kezdtem tanulni, és érettségi után jött a székesfehérvári jazz konzi, majd Budapesten a zeneakadémia jazztanszak. Végigjártam a szamárlétrát, ahogy mondani szokás. Azt hiszem, igen korán egyértelművé vált, hogy ez már több mint hobbi. És, hogy miért a jazz… Erre a jazz-szaxofonos unokatesóm, Dennert Árpád is mindig azt meséli, hogy az édesapám kocsijában gyakran Louis Armstrongot hallgattunk. Nálunk a jazz benne volt a levegőben. Ezt is nekik köszönhetem!

HajduKlara3

Hajdu Klára


Megasztár. Siker vagy bukás? Tulajdonképpen az volt veled a baj, hogy túl jó voltál?
Nem sztár akartam lenni, csak énekelni akartam, és ez még mindig így van. Kaptam hideget-meleget! Hideget sokszor, pont a jazz miatt. Az első 16 versenyző közt végeztem. Bukásnak nem nevezném, inkább sikernek, hiszen így kerültem a Balázs Elemér Groupba. Elemér látott a tévében és elhívott a zenekarába. Nagy megtiszteltetés volt, hiszen ez Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara. Azt hiszem többet nyertem ezzel, mint lehetett, hiszen már 6 éve együtt dolgozunk. Sok sikeres koncerten, lemezen vagyunk túl együtt!
Mit szeretsz a legjobban énekelni?
Imádok énekelni… nem is a műfaj a lényeg, beleszeretek egy dalba, ha a dallama vagy a szövege megfog. Lehet az jazz, pop vagy népdal… Ha mindenképp választanom kellene, akkor talán a balladák állnak hozzám a legközelebb.
Egyszer egy neves újságíró azt mondta, hogy ő nem ír hobbiból, neki ez a munkája. Te énekelsz “hobbiból”? Zuhany alatt vagy várakozás közben?
Mindig énekelek. Ha nem hangosan, akkor magamban. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a hobbija a munkája. Nem is szeretem munkának hívni.
Nick Hornby Egy fiúról című könyvében és a könyvből készült filmben szerepel egy állítás, miszerint csukott szemmel énekelni lúzerség. Mi az igazság erről? Színpadon lehet csukott szemmel énekelni?
Szeretem azt a filmet, de azt hiszem nem lúzerség csukott szemmel énekelni. Sokszor én is becsukom, mikor nagyon beleélem magam. Szerintem nincs ezzel gond. Egyszer azonban láttam egy amerikai átverő show-t, mikor egy olyan énekest vicceltek meg, aki köztudottan lehunyt szemmel énekel. Mire befejezte a dalt, kiment a közönség. Kínos volt! Néha eszembe jut. Remélem, velem ezt nem csinálja meg senki…
Imádsz énekelni. És imádsz éneket tanítani is?
A pedagógia mindig érdekelt. Pedagógiai szakközépiskolában érettségiztem és akkor is tanár szerettem volna lenni. Kb. 4 éve kezdtem éneklést tanítani magán úton, és idén zeneiskolában is. Örömmel hallom, mikor fejlődnek a tanítványaim, érettebb lesz a hangjuk. Nagyon élvezem, rengeteget tanulok belőle magam is.
Milyen terveket forgatsz még a fejedben?
A Balázs Elemér Grouppal új lemezt vettünk fel, decemberben fog megjelenni. Ezt követően szeretnék egy saját anyagon dolgozni, saját lemezt kiadni, ami még többet árul el rólam. Ha a jövőre gondolok, úgy érzem akkor is énekelek és tanítok majd. Remélem, így lesz. És olyan boldog családi légkört szeretnék teremteni majd a gyerekeimnek, amilyenben én is felnőhettem. Ja, és meg szeretnék tanulni hangosan fütyülni, tudod két ujjal, úgy ahogyan a fiúk!
Hajdu Klára web: http://hajduklara.hu
Balázs Elemér Group web: http://www.balazselemergroup.hu

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra