Julie & Julia

Myreille

juliejulia01
Bridget Jonesnak annyi, lenyomta Julie, a gasztroblogger. Film két nőről, akiknek ugyanaz a szakácskönyv változtatta meg az életét.
Julia Child Franciaországba a háború után a külszolgálatot teljesítő férje, Paul Child révén került. A „My Life in France”-ban saját történetét meséli el, ezután pedig megírta a „Mastering the Art of French Cooking” című könyvét, amely népszerűvé tette a francia konyhát Amerikában. A könyv sikerét főzőshow követte, amely az egész Egyesült Államokban ismertté tette a nevét. Ő volt az első amerikai nő, aki a híres francia Cordon Bleu iskolában tanulhatott és a mai napig úgy tartják számon, hogy az evés és a főzés szenvedélyével ismertette meg az amerikaiakat.
2002-ben a new york-i Julie Powell a harmincat közelítette, nyomasztotta munkája és nem létező írói karrierje. Változtatni akart az életén, és úgy döntött, végigfőzi Child remekművét, és blogban számol be az élményeiről. A blogja őrült siker lett, könyv és film született belőle.
juliejulia02
juliejulia03
Nora Ephron forgatókönyvíró és rendező Julia Child (Meryl Streep) és Julie Powell (Amy Adams) életét állította párhuzamba a Julie & Julia – két nő, egy receptben (Julie & Julia). Az egyik nő megírta a szakácskönyvet, a másik pedig megfőzött belőle minden receptet és blogot írt róla. Így kezdődött a karrierjük. De a főzés szenvedélyén kívül mindkét nő történetében közös momentum, hogy mellettük áll egy férj, aki támogatja és segíti a szeretett nőt. Kellemes, szórakoztató film, erősíti a nő tettvágyát, utána pedig az ember lánya mindenképpen meg akarja főzni a boeuf bourgignon-t. Meryl Streep csodálatos és lenyűgöző, mint mindig.
Sikeres gasztrobloggerekből Magyarországon sincs hiány: Fűszer és lélek szakácskönyve már megjelent, Chili és vanilia könyve heteken belül a boltokba kerül, Dolce vita meghatározó egyénisége a Fakanál magazinnak és jön az ő könyve is, Péter Anna és a Malackaraj pedig mindig és mindenhol hirdeti a jó nő nem csak salátán él, hanem szereti és jól készíti a húsokat. Tudom, elfogult válogatás, de én őket olvasom és szeretem. Ugyancsak elfogultság, de nagyon örülök, hogy a film a helyén kezeli a blogot és a bloggert. Nem szitokszó és nem havashenrikes okoskodás. És bár spoilerezés, de akkor vált igazán hitelessé a film, amikor Julie leírta a veszekedését a férjével – hiába kérte a férje, hogy ne írja meg -, majd visszatörölte.
Julia Child – The Omelette Show

Julie & Julia – trailer

The Julie/Julia Project blog
Julia Child
Julie Powell és az új blog
Julie & Julia

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra