Könyvritkaság

Myreille

Amint felreppent a hír, hogy Sophie Kinsella Egy boltkóros naplója legújabb kiadásából lemaradt az utolsó három fejezet, felhívtam a Kelly kiadót. Nem csak a kíváncsiságom hajtott, hanem a szakmai érdeklődés is. (Már láttam a filmet, igen kellemes, ajánlom.) Lehet, hogy menthetetlenül naiv vagyok, de egyszerűen nem tudtam elképzelni azt a helyzetet, hogy a kiadó költségminimalizálás címen lehagyja a könyv végét. Most már tudom, mi történt. Az Egy boltkóros naplójának legújabb kiadása igazán kacifántos, könyvritkaságok szoktak ilyen kusza vajúdásból születni.
Malőr. Leginkább ez a szó fedi le a történteket. 2002-ben az Ulpius-ház adta ki a könyvet. Akkor Merényi Ágnes fordította. Nem sokat tudok a könyv akkori sikeréről, de az finom utalás, hogy a könyvudvarban a minap 490 Ft-ért vettem meg.
Múltak az évek és a Kelly kiadó felkapta a szerzőt, Sophie Kinsella-t, és több könyvét is kiadta. Az Egy boltkóros naplójának megjelenését úgy tervezte, hogy egy időben legyen a filmmel. Nem mellesleg elég nagy felhajtást is csap a könyv körül. A könyvet újra fordították, Béresi Csilla, és ezután került a nyomdába.
A kiadó vezetője először nevetett azon, hogy lehagytak volna fejezeteket a könyvből. Biztosított, nem volt ilyen szándékuk. Nem akartak így költséget csökkenteni és nem akartak így olvasókat bosszantani. De azért, biztos, ami biztos alapon, nyomozásba kezdett, és kiderült, tényleg elszúrták. A fordítás és a nyomda között elveszett három fejezet. Senki sem volt boldog.
Végül nagyon gyorsan megoldást találtak a helyzetre. A könyvet újranyomják (amikor a film a hazai mozikba kerül, már a teljes, 24 fejezetes könyet árulják a könyvesboltok) és azokat az olvsókat, aki a hibás könyvet vették meg, kárpótolják. A kiadót (elérhetőség a könyvben) és a könyvesboltokat lehet keresni csere ügyben, de a cserén túl még egyéb kedvezményeket is tervez a Kelly.
Én ma kaptam meg a hibás könyvet, de megtartom, mert hátha 20 év múlva igazi ritkaság lesz.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra