term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:51189
category_32 #d3e60c

Mimó és Csipek – Kincskereső küldetés

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mimó és Csipek – Kincskereső küldetés

Myreille - Publikálva:

Mimó és Csipek másként jó, másként szerethető, mint vártam, ám ettől függetlenül igen érdemes arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük. Mielőtt kinyitottuk a könyvet, tudtam, hogy ebben a könyvben az erdő nem csupán kulisszája a varázslatos eseményeknek, hanem a főszereplője, ám arra nem számítottam, hogy ennyire nem lesz mesekönyv…

Az élményszerű tanulás mellett elkötelezett, a környezeti nevelésben már többéves tapasztalattal rendelkező Európalánta Egyesület kreatív figurákat alkalmaz a gyermekekkel való kommunikációban, melyben kiemelkedő szerepet kap Mimó és Csipek, a két környezettudatos mesehős. A zöld gondolkodás a fenntarthatóság mellett magába foglalja a természet ismeretét és szeretetét, ez jelenik meg az egyesület minden projektjében. Mimó és Csipek sorozat Kincskereső küldetés című kötetére “az ovisoknak készült szórakoztató tankönyv” lenne a tökéletes kifejezés, ha nem rázna ki mindenkit – engem is – a hideg attól, hogy “tankönyv” ráadásul “ovisoknak”. Pedig most nem a szuperanyukák szupergyerek elképzeléseiről van szó, hanem a környezettudatos nevelésről, gondolkodásról, amit én vidéken a “nagyim szoknyája mellett” megkaptam, ám hiába élünk vidéken, a gyerekeim életéből kimarad.

Gyerekszemmel persze nem tudtam, hogy milyen zseniális a nagymamám, amikor a ház háta mögött tyúkhúrt szedtünk vagy vasárnaponként a kastélykerten át mentünk a templomba és az úton oda-vissza a fákról mesélt. Most, felnőttként imádnám, ha újra ehetnék abból a gombalevesből, amihez a gombát eső után a “titkos helyen” szedtük, akkor viszont olyan hétköznapi és természetes volt, mint az, hogy tudtam, tavasszal hol lehet ibolyát találni.

A gyerekekkel kirándulni szoktunk az erdőben – szerencsére elég sokat -, de már én sem élek olyan közel a természethez, mint a nagyanyám (sőt nagyanyáim), így a gyerekeim is kevesebbet “látnak” az erdőből, kevesebb ragad rájuk, többet kell őket tanítani. Mimó és Csipek könyvek pedig ehhez remek segítség. Nem túl tudományos, hogy a gyerek elvesszen a részletekben, de ahhoz eléggé alapos és ismeretterjesztő, hogy a lényegi információkat “mélyre” vigye. A Kincskereső küldetés pár rövid történetet tartalmaz, utána pedig érdekes adatokkal, feladatokkal összegezni lehet a tudást. A könyvhöz tartozik egy Foglalkoztatófüzet is, amely vegyesen tartalmaz szórakoztató és a történetekből megszerzett tudáshoz kapcsolódó feladatokat.

Bár a téma – környezettudatosság és az erdő kincseinek megismerése – fontos, a feldolgozása szórakoztató. A gyerekek nem érzik egy percig sem, hogy tanulnak, ők a történetben lubickolnak és mellesleg ragad rájuk az ismeret.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra