A rozmaringkertész naplója: kerti rozmaring 3 lépésben

Myreille

A fűszerkert önmagában gyönyörűség, de akkor még szebb, ha én magam szaporítom a növényeket. Imádom nézni, ahogyan a vacsorám növekszik.
A boltban vagy kertészetben vásárolt rozmaring nálam rövid időn belül feladta. Az okokat máig se tudom. Viszont utamat keresztezte egy nagy rozmaringbokor, amit a tulajdonosa télen se szokott bevinni – télálló rozmaring – és kaptam néhány friss hajtást is gyökereztetés céljából. Két és fél hónap alatt az ágak gyönyörű gyökérzetet növesztettek és most már cserépen várják a kertet, ahova költöznek. Remélem, sikerül áttelelniük az ablakban.
Amúgy a rozmaring szaporításhoz csak türelem kell és egy vízzel teli edény.
1. A friss (nem fás), nagyjából 10-15 centi hosszú rozmaringágak alsó 3-4 centijéről a leveleket le kell szedni.
2. Vízzel teli edénybe (mondjuk befőttes üvegbe) kell állítani az ágakat, és napos helyen tartani, amíg az ágak kigyökereznek és a gyökerek kicsit megerősödnek. Nekem 2 hónap volt, de végül 2,5 hónap után ültettem el a növénykéket. (Az elpárolgó vizet 2-3 hetente pótolni kell.)
3. A gyökeres ágakat el lehet ültetni. Vagy cserépbe, vagy azonnal a fűszerkert napos részére. Rendszeresen locsolni kell, főleg amíg megszokják az helyüket.

Friss rozmaringszárak a vízben (Fotó: Myreille)


2,5 hónap vízben és ilyen ragyogó gyökérzetet növesztett a rozmaringát (Fotó: Myreille)


Kertre várnak (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra