Kipróbáltuk: Szereld magad bazsalikom!

Myreille

Az Ikea újdonsága a “lapraszerelt” fűszernövény. Csak víz kell hozzá és lehet kertészkedni az ablakpárkányon.
Bazsalikom, petrezselyem, snidling és menta, a leggyakrabban használt friss konyhai fűszernövények most az Ikeában is megvásárolhatóak, igaz 10-12 hetet kell várni a kifejlett növényre.

ÖRTIG - Vegyes konyhai fűszernövények, 395 Ft/db


Az Ikea ugyanúgy leegyszerűsítette az otthoni fűszernövény nevelést, mint a könyvespolc összeszerelést. Semmi speciális eszköz nem kell hozzá és a 395 forintos csomagban benne van minden, ami szükséges az ültetéshez. Remek szórakozás kezdő és profi kertészeknek és gyerekeknek is, sőt, ajándéknak sem utolsó.
A doboz tartalmaz egy tömörített, szárított kókuszrost földkapszulát, vetőmagot és maga a csomagolás használható ültetőedényként. Környezettudatos megoldás, hogy csupán két apró papír kerül a kukába és a doboz tartalmán kívül még 1,2 dl vízre van szükség az ültetéshez.

"Szereld magad" bazsalikom! (Fotó: Myreille, 2011)


Itt nyílik! (Fotó: Myreille, 2011)


Ez van benne... (Fotó: Myreille, 2011)


A doboz tartalma és a használati kézikönyv. (fotó: Myreille, 2011)


Az ültetés: A földtablettára rá kell önteni a vizet és 10 percig várni kell. Ezalatt a rostok nagyjából tízszeresére dagadnak, megtöltik az ültetőedényt.

Önts hozzá 1,2 dl vizet, majd várj 10 percig... Utána a földet hurkapálcikával átmozgattam. (Fotó: Myreille, 2011)

Hurkapálcával eloszlattam a földet az edényben, beleszórtam a magokat, kicsit betakartam földdel, finoman megnyomkodtam és világos, meleg helyre tettem.

Ültetésre váró magok. (Fotó: Myreille, 2011)


Várunk és reméljük, 10-12 hét múlva szüretelhetjük a bazsalikomot. (fotó: Myreille, 2011)


Az ikeás ÖRTIG fűszernövények ültetése gyors, egyszerű, szórakoztató, azonban a nevelés tartogat kihívásokat. Heti egyszer javasolt öntözni a növényt, viszont nagyon vigyázni kell, ez a típusú föld könnyen kiszárad és mivel az edénynek zárt az alja, túlöntözésnél előfordulhat a cserép alján pangó víz. Egyiket sem kedvelik a növények. Azt a nedvességi állapotot kell fenntartani, ami ültetéskor kialakult.
Most jön pár izgalmas nap, az első sziklevelek megjelenéséig, majd 10-12 hét következik, amíg tányérkész lesz a fűszernövény. Azt persze, már most tudom, hogy paradicsomos-tejszínes-bazsalikomos csirkét fogok főzni belőle és már most összefut a nyál a számban…
Ikea fűszernövények>>
Kapcsolódó cikkek:
Éljen a tavasz! Irány a kert! – Úri huncutságok

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra