term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:45916
category_44 #ff9500

12 meglepő tény Németország természeti kincseiről

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

12 meglepő tény Németország természeti kincseiről

Myreille - Publikálva:

380 sziget, 1200 km hosszú tengerpart, 16 nemzeti park és 90 milliárd fa. Innentől más szemmel nézel Németországra!

Schlei_Lindaunis_bridge

© Ostseefjord Schlei GmbH / Matzen

1. Németország területének 48 százaléka védelem alatt áll. Összterületének 357 169 négyzetkilométeréből 10 477 négyzetkilométer a 16 nemzeti parkhoz tartozik, 13 414 négyzetkilométer természetvédelmi terület és 97 936 négyzetkilométer természeti parkok része. 2. Németország területének kereken egyharmada erdős terület: „A mai német erdő” kereken 90 milliárd fát tartalmaz, melyek átlagéletkora 77 év. 5,9 millió hektáron tűlevelő erdő, 4,7 millió hektáron lombos erdő található. 3. A leggyakrabban előforduló fafajta a lucfenyő (25 százalék) és az erdei fenyő (22 százalék), az erdőfelület 15 százaléka bükkfa, 10 százaléka tölgyfa. Németország 3,7 milliárd köbméter fakészletével az EU-s országok csúcstartója.
Berchtesgaden_alpine_pasture_Muehlsturzhoerner

© Nationalpark Berchtesgaden

Eifel_aerial_photo

© Nationalparkforstamt Eifel / K.Pauly

4. Németországban 71 500 vadon élő fajt tartanak számon, közülük többen egyediségük miatt különös védelem alatt állnak. Mintegy 48 ezer állatfaj, 9 500 növényfaj és 14 ezer gombafaj mutatja Németország fajgazdagságát és bizonyítja a természeti állományok tudatos emberek általi ápolását. 5. A Grünes Band több szövetségi állam természetvédelmi projektje azzal a céllal, hogy a Hidegháborúban létrejött, nagyrészt természetközeli állapotban fennmaradt európai határsávot eredet állapotban fenntartsák. Mintegy 1400 kilométeren a német-német határsáv mentén egy több mint 5200 növény- és állatfajjal rendelkező biotóp terül el, közülük néhányat már kihaltnak hittek. 6. A német terület összesen több mint 2,4 százalékát víz borítja: a folyók, patakok és kisebb-nagyobb tavak felosztják és meghatározzák a tájegységeket. 7. A legfontosabb folyó a Rajna, amely 865 kilométeres hosszával a holland határig és az Elbáig, Csehországból indulva 727 kilométert az északi-tengeri torkolatáig német földön tesz meg. A Duna Dél-Németországban ered, 647 kilométeren Baden-Württembergen és Bajorországon folyik keresztül, majd Passaunál átlépi az osztrák határt, és a Fekete-tengeri torkolatáig további kilenc európai országot köt össze. Ezen felül a Majna, a Weser, a Saale, a Spree, az Ems, a Neckar és a Havel is jelentős hajózási útvonal és üdülőterület.
Jasmund_Kollicker_Ort_observation_point

© Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL / Peter Lehmann

8. Becslések szerint Németországban 15–30 ezer egy hektárnál nagyobb vízfelületű természetes tó található. A legismertebb a Boden-tó, amely 536 négyzetkilométerrel a német-svájci határterület legnagyobb víztartaléka, két híres és turisztikailag vonzó szigete Lindau és Mainau. Észak-Németország legnagyobb belvize a Müritz, 110 négyzetkilométernyi vízfelületét egyedülálló természetvédelmi területek szegélyezik. 9. Az Északi- és a Balti-tenger németországi parti területe 1200 kilométer hosszan húzódik. 10. 380 lakott sziget tartozik az országhoz. 11. A legnagyobb német sziget Rügen, amely 930 négyzetkilométeren ad otthont az UNESCO védelme alatt álló bükkösöknek és az egyedülálló krétaszikláknak. Közvetlen szomszédságában fekszik az áttekinthető Hiddensee, észak-keleten pedig a Lengyelországgal közös 445 négyzetkilométeren elterülő Usedom-sziget. 12. Az Északi-tenger szigeteit az UNESCO-természeti világörökségének részei, a Watt-tenger veszi körül. Az ár-apály határozza meg az észak-fríz szigetek Sylt, Föhr, Pellworm és Nordstrand és az észak-fríz üdülőoázisok Norderney, Langeooge, Spiekerooge, Juist, Wangerooge és Baltrum hangulatát. Az összeállítás a Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2016-os nemzetközi tematikus kampánya, a „Lenyűgöző természeti üdülés Németországban” sajtóanyaga alapján készült. Fontos infó még, hogyha nyaralást, kirándulást tervezel, hogy 200 ezer kilométer remek minőségű túraútvonalon és 70.000 kilométernyi bicikliúton is közlekedhetsz.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra