Budapest rézangyala

Myreille

Arkangyal a magasban.

A Hősök terén egy 35 méter magas oszlopon áll egy 5 méter magas szobor. Jobb kezében a magyar koronát, baljában a kettős keresztet emeli magasba. Ő Gábriel arkangyal. Angyalszárny kitárva, testtartásából erő és magabiztosság árad. A szobrot Zala György tervezte és készítette.

Elődeink azonban egészen furcsa neveket aggattak Gábriel szobrára. Hívták Cserebogárnak, alulnézetből látható alakja után – én hiába néztem, nem láttam meg benne a cserebogarat – és hívták Rézangyalnak is, de arról nem szól a fáma, hogy “a rézangyalát” káromkodás hogyan kapcsolódik a Millenniumi emlékmű angyalához. Ráadásul a szobor anyagát tekintve bronz.

Millenniumi emlékmű, Hősök tere, Budapest (Fotó: Myeille)

A Millenniumi Emlékmű a Hősök terén:

Az oszlop tetején Gábriel arkangyal, a talapzaton Árpád fejedelem, balra Tétény, Ond, Kond; jobbra Tas, Huba, Előd. Előtte a Hősök emlékköve, oldalán a Hőseink emlékére felirat.
Bal oldali oszlopcsarnok: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé néz a Munka és Jólét szobra, a másik végén pedig a Háború lovaskocsija.
Jobb oldali oszlopcsarnok: Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé a Tudás és Dicsőség szobra, a másik végén a Béke lovaskocsija.

no images were found

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra