term ID:
parent cat ID:1861
parent cat ID 1:44
post ID:6830
category_44 #ff9500

Budapest rézangyala

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Budapest rézangyala

Myreille - Publikálva:

Arkangyal a magasban.

A Hősök terén egy 35 méter magas oszlopon áll egy 5 méter magas szobor. Jobb kezében a magyar koronát, baljában a kettős keresztet emeli magasba. Ő Gábriel arkangyal. Angyalszárny kitárva, testtartásából erő és magabiztosság árad. A szobrot Zala György tervezte és készítette.

Elődeink azonban egészen furcsa neveket aggattak Gábriel szobrára. Hívták Cserebogárnak, alulnézetből látható alakja után – én hiába néztem, nem láttam meg benne a cserebogarat – és hívták Rézangyalnak is, de arról nem szól a fáma, hogy “a rézangyalát” káromkodás hogyan kapcsolódik a Millenniumi emlékmű angyalához. Ráadásul a szobor anyagát tekintve bronz.

Millenniumi emlékmű, Hősök tere, Budapest (Fotó: Myeille)

A Millenniumi Emlékmű a Hősök terén:

Az oszlop tetején Gábriel arkangyal, a talapzaton Árpád fejedelem, balra Tétény, Ond, Kond; jobbra Tas, Huba, Előd. Előtte a Hősök emlékköve, oldalán a Hőseink emlékére felirat. Bal oldali oszlopcsarnok: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé néz a Munka és Jólét szobra, a másik végén pedig a Háború lovaskocsija. Jobb oldali oszlopcsarnok: Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé a Tudás és Dicsőség szobra, a másik végén a Béke lovaskocsija.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra