term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:10027
category_44 #ff9500

Üdvözlet Rómából 2. – Olasz nyelvlecke kezdőknek

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Üdvözlet Rómából 2. – Olasz nyelvlecke kezdőknek

Kisan - Publikálva:

A Tiberis (Tevere) partján sétálunk a platánok egybefüggő lombja alatt, árnyékba menekülve a tűző nap elől. Időnként felhangzik a csendőrök (carabinieri) jellegzetes szirénájának hangja, régi filmeket idézve. A Via Giulia hosszú, macskaköves utca. A környékén lévő kis utcák sokkal izgalmasabbak, mert tele vannak antikvitásokkal és borozókkal, de minket most nem ez érdekel. A Via Giulia 1-ben (a Ponte Sisto-hoz közelebbi végén) a Falconieri-palotában működik a Római Magyar Akadémia 1927 óta, magyar ösztöndíjas fiataloknak adva otthont.

Római Magyar Akadémia, Róma (Fotó: Kisan)

Római Magyar Akadémia, Róma (Fotó: Kisan)

Római Magyar Akadémia, Róma (Fotó: Kisan)

A portás kedvesen fogad, itt mindenki magyarul beszél, beengednek minket megnézni a pár éve felújított épületet. Szeretnék még egyszer diák lenni és itt tanulni. Csak pár perc innen a Campo dei Fiori, a “virágmező”. Bevásárolunk aszalt gyümölcsökből, fűszerekből és isteni „vasalt” szendvicset eszünk a szökőkúton ülve. A színes tér fölé magasodik az itt megégegetett Giordano Bruno szobra és emlékeztet arra, hogy nem mindig volt itt ilyen vidám a hangulat.

Campo dei Fiori, Róma (Fotó: Kisan)

Campo dei Fiori, Róma (Fotó: Kisan)

Campo dei Fiori, Róma (Fotó: Kisan)

Átsétálunk a Piazza Navonára, a középső nagy szökőkutat, a folyók kútját (Fontana dei Fiumi) épp renoválják. Utcazenészek, festmény árusok, vadul fényképező túristák ricsajának ad aláfestő zenét a víz csobogása.

Piazza Navona, Fontana del Nettuno, Róma (Fotó: Kisan)

Pár sarokra innen szűk sikátorok mélyén húzódik meg a világ egyik legtökéletesebb építménye: a Pantheon. Útban a „tökéletesség” felé, a kis utcákba benézve lassan beúszik egy-egy részlete a hatalmas templomnak. Jelenléte tekintélyt parancsoló a Piazza della Rotonda-n uralkodó állandó hangzavar ellenére is. Arányok tökéletes harmóniája jellemzi, átmérője és magassága ugyanakkora. Szabályos gömb alakú kupolája tetején kör alakú nyíláson át árad be a fény, vagy esik be az eső, ha rossz idő van. Állítólag Michelangelo a Szent Péter bazilika kupolájának átmérőjét azért tervezte 1 méterrel kisebbre, hogy ezzel is tisztelegjen „minden istenek temploma” nagysága előtt.

Pantheon, Róma (Fotó: Kisan)

Pantheon, Róma (Fotó: Kisan)

Pantheon, Róma (Fotó: Kisan)

Igazság szerint ilyenkor a Trevi kúthoz illik „elzarándokolni”, mert a turista ösvény arra visz, és talán el is megyünk majd, és eszünkbe jut Anita Ekberg a Dolce Vita-ból, és talán még pénzt is dobunk a vízbe, hogy visszatérjünk.

Trevi kút, Róma (Fotó: Kisan)

De előtte muszáj enni egy fagyit a La Palma-ban a Pantheon mellett, mert ez Róma egyik legjobb fagyizója. A gombócokért előre kell fizetni hátul a pénztárnál, és a tejszínhab a tetején ingyen van. Csak annyit kell mondani a pultosnak miután elsoroltuk, hogy mit kérünk, hogy „con panna!” (La Palma: 20/23 Via della Maddalena, Rome 00186 Italy) A) Via Giulia, 1, 00186 Rome, Italy B) Campo de’ Fiori, Rome, Italy C) Piazza Navona, Rome, Italy D) Pantheon, Rome, Italy E) Via della Maddalena, 23 00186 Roma, Italy F) Fontana di Trevi, via delle Muratte, 900187 roma, Italy View Larger Map Római Magyar Akadémia>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra