Piknik a kamillamezőn, avagy a kék kamillaolaj titka

Myreille

A kamilla az egyik legismertebb Magyarországon őshonos gyógynövény, de azt tudtad, hogy a belőle készült olaj kék és a Lush is használja kozmetikumaiban?

lushkamilla00b

Kamilla és a pipacsok (Fotó: Myreille)


Matricaria chamomilla azaz kamilla vagy orvosi székfű, szüzekanyja, bubulyka vagy nemes pipitér.  A vadkamilla Magyarországon, elsősorban a Hortobágyon őshonos növény és gyakran főznek belőle gyógyteát. Hazánkban kamillanemesítés is folyik és ebből a kamillából készül a titokzatos kék kamillaolaj.
A Nógrád megyei Szarvasgede a világ egyik legnagyobb kamillatermelő vidéke. Közel fél évszázados nemesítés eredménye a parcellákban virágzó növények, amelyek távolról halványzöld foltok a szántók szövetén, közelről pedig fehér virágtengerek. Káprázatos a látvány – főleg, hogy pipacsok is nőnek itt-ott -, azonban meg sem közelíti az illatot, amely egy-egy kamillamezőt körülvesz.
A kamilla illata jellegzetes, mégis légiesen könnyű.
Kamillamező Szarvasgedén (Fotó: Myreille)

Kamillamező Szarvasgedén (Fotó: Myreille)


Kamillaünnep a napsütésben (Fotó: Myreille)

Kamillaünnep a napsütésben (Fotó: Myreille)


A kamillának több fajtája ismert és a magyar kamilla világhírű. Azonban nem szabad összekeverni a pl. a pipitérrel. (Fotó: Myreille)

A kamillának több fajtája ismert és a magyar kamilla világhírű. Azonban nem szabad összekeverni pl. a parlagi pipitérrel. (Fotó: Myreille)


Érdekesség, hogy amíg az egyiptomi kamilla olaját illatalapanyagként alkalmazzák, a magyar kamillánál ez csupán járulékos élvezet, sokkal fontosabb a gyógyászati és kozmetikai felhasználása. A magyar kék kamillaolajnak jelentős a gyulladáscsökkentő, antibakteriális és sebgyógyulást segítő hatása.
Kamillatenger. Ha lehetne szagos fotót csinálni, itt érdemes lenne. (Fotó: Myreille)

Kamillatenger. Ha lehetne szagos fotót csinálni, itt érdemes lenne. (Fotó: Myreille)


Lush piknik a kamillaföldön

Lush piknik a kamillaföldön, elkezdődött a betakarítás. (Fotó: Myreille)


A Lush egyik legnépszerűbb terméke a Dream Cream öntartósító, azaz tartósítószer mentes változatban is kapható. A krém készítés után 14 hónapig használható fel és csak olyan természetes tartósítókat használnak benne, mint a méz és a tengeri só. A krém – többek között  a zabtej és a rózsavíz mellett – Magyarországról származó kék kamillaolajat is tartalmaz.
Kamilla betakarítás, készül a kamillaolaj (Fotó: Myreille)

Kamilla betakarítás, készül a kamillaolaj (Fotó: Myreille)


A kamilla betakarításának első lépése, hogy géppel levágják a virágzó kamillát, de nem csak a bimbót és a virágot, hanem a szárat is. Ezután szikkadni hagyják, csak másnap gyűjtik be és szállítják az illóolaj lepárló üzembe, ahol azonnal feldolgozzák, mert ezzel a technológiával lehet a legjobb és a legnagyobb mennyiségű olajat kinyerni a kamillából.
Az illóolaj-lepárló üzemben először megvizsgálják a beszállított kamilla minőségét és próbafőzést végeznek, amely során meghatározzák, hogy nagyjából mennyi illóolaj van jelen a növényben. Ezután a lepárlóüstökbe töltik a növényt, majd tömörítik – egyszerűen megtapossák -, hogy a gőz egyenletesen járja át a gyógynövényt. A lepárlás 150 fokos gőzzel történik – a kamilla lepárlási ideje 24-48 óra, a növény állapotától függően -, majd szeparátorokban kettéválik a víz és az olaj, azaz a kamillavíz és a kék kamillaolaj.
Pipacsok a kamillamezőn (Fotó: Myreille)

Pipacsok a kamillamezőn (Fotó: Myreille)


Kamilla (Fotó: Myreille)

Kamilla (Fotó: Myreille)


lushkamilla07

Az kamillaolaj készítésének megvannak a szabályai. A levágott kamillát csak másnap pakolják autókra és viszik az illóolaj-lepárló üzembe. (Fotó: Myreille)


A kamillaolaj kék, döbbenetes, gyönyörű kék. (Fotó: Myreille)

A kamillaolaj kék, döbbenetes, gyönyörű kék. (Fotó: Myreille)

A kamillaolaj kékségét a kamazulén, egy rendkívül értékes gyulladáscsökkentő anyag adja, amely a lepárláskor keletkezik. A Silvestris és Szilas Kft. Kerepesi lepárlójában kizárólag vízgőz segítségével nyerik  ki az értékes illóolajokat a gyógynövényekből.

A kék kamillaolaj már nagyon kis mennyiségben is kifejti jótékony hatását, így a kozmetikai készítményekben a kék szín nem látszik. A Lush a Magyarországon előállított kék kamillaolajból vásárol évi 450 kg-ot és használ fel a készítményeiben az egész világon.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra