term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:2811
category_44 #ff9500

A berlini világörökség

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A berlini világörökség

Myreille - Publikálva:

berlin_vilagorokseglead A német főváros négy UNESCO-világörökség címmel büszkélkedhet. A Múzemsziget, a berlini kastélyok és kertek, valamint az 1913 és 1934 között épült lakónegyedek (Wohnsiedlungen der Moderne) mellett Berlint a design városává is nyilvánították.

berlin_vilagorokseg02

Múzeumsziget, Berlin

Berlin pontosan azt kínálja, amiről az utóbbi években híressé vált: itt születnek a trendek, akár múzeumokról, galériákról, szórakozásról, gasztronómiáról, divatról, akár zenéről van szó. A legendás éjszakai élet, a vonzó és szokatlan vásárlási lehetőségek, a német főváros egyedülálló történelme pedig igazán felkavaró. Berlin folyamatosan változik. Soha korábban nem volt ekkora átalakulás a város építészeti összképében, mint a Fal leomlása és a kormány Berlinbe költözése után. Az új kormányzati és parlamenti negyed a Lord Norman Foster által újjáépített Reichstag közvetlen közelében nőtt ki a földből.
berlin_vilagorokseg03

Reichstag és a kormányzati negyed, Berlin

Jelképesen a „szövetség köteléke“, amely a Spree folyót két helyen átszeli, de nem csupán összeköti a kancelláriahivatalt a képviselői irodákkal a Paul Löbe-házban, hanem hidat is képez a negyven éven át kettéválasztott város között.
berlin_vilagorokseg04

A berliniek csak mosógépnek nevezik a kancelláriahivatalt, nagy kerek ablakai miatt

A nagy berlini évfordulók közé tartozik 2009-ben a Bauhaus – az iránymutató interdiszplincináris építészeti iskola – alapításának kilencvenedik évfordulója. Az év legnagyobb durranása a Bauhaus-kiállítás a Martin Gropiusházban. A tárlat teljes körűen bemutatja a Bauhaus-mesterek és tanítványaik alkotásait. A jelentős kulturális események közé tartozik a Múzeum-szigeten fekvő Neues Museum újranyitása október 15-én. Az épületet a második világháborúban teljesen lerombolták. 2004-ben David Chipperfield tervei alapján elkezdték az újjáépítését, pontosabban “óvatos továbbépítését”. Itt helyezik el egyebek mellett az Egyiptomi Múzeum gyűjteményét, beleértve Nofreteté világhírű mellszobrát is. A Neues Museum a Múzeum-szigeten, ez az egyik mérföldköve az 1999-ben az UNESCO világörökségébe felvett Múzeum-sziget újjáépítésének. Ugyancsak hosszú idő után az idén fejeződik be a múzeummá alakított schönhauseni kastély szanálása. Teljes pompájában megtekinthető lesz a hajdani porosz királyi rezidencia néhány terme csakúgy, mint Wilhelm Piek, az egykori NDK-államelnök dolgozószobája. Berlinben több mint 170 múzeum és 420 galéria látogatható. És nem mellesleg 2009. szeptember 24. és 27. között az art forum Berlin várja a kortárs művészet szerelmeseit a Tempelhof repülőtér kiállítási területén. Berlini múzeumok németország.travel

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra