Szerinted a műanyag tápanyagokban gazdag? Akkor miért eszed meg?

Myreille

Valószínűleg – legalábbis nagyon remélem -, hogy senkinek se jut eszébe lenyelni egy PET palackot, ám ez nem jelenti azt, hogy nem eszünk műanyag szemetet.
Bevallom, imádtam a termo pulcsimat. Azt hittem, hogy baromi jó ember vagyok és baromi környezettudatos, hiszen szelektíven gyűjtöm a szemetet, azt újra lehet használni és a sok műanyag hulladék, ami utána majd klassz pulóverekben (és egyebekben) ölt újra testet.
Horgolási mániám miatt rajongtam a puha, bolyhosodásmentes akril fonalakat, de amióta megismerkedtem a “microfibers” fogalmával nem tudok jó szívvel gondolni ezekre a fonalakra, helyettük inkább a növényi eredetűeket választom – a pamut és a bambusz a kedvencem.
Szinte mindannyian viselünk szintetikus szövetekből (pl. poliészterből) készült ruhákat, hiszen a ruhák 60% ebből készül: ingek, jóganadrágok, fürdőruhák, de még fehérneműk is. Számos jó tulajdonságuk ellenére ezek a szövetek óriási veszélyt jelentenek: mosás közben apró műanyag szálak, mikrofiberek kerülnek és halmozódnak fel a folyóinkban, tengereinkben. Majd a halakba, amelyeket megeszünk…
 
 

 
 
A microfibersnél már csak a műanyag microbeads (apró, műanyag gyöngyök) a nagyobb bűn, mert amíg a ruháimmal nem voltam elég tudatos, addig a microbeads-szel egyszerűen palira vettek. Évtizedekkel korábban a kedvenc barackos bőrradíromban apróra őrölt barackmagok voltak, majd legtöbbször saját készítésű bőrradírokat használtam, most meg arra kell eszmélnem, hogy a kozmetikai ipar a természetes anyagokat (pl. finomra őrölt barackmag, só, növényi rostok) apró műanyag gyöngyökre cserélte, amelyek nagyjából sohase bomlanak le, felhalmozódnak a vizeinkben (folyókban, tengerekben), a halak megkajálják, végül meg mi kajáljuk meg a halakat a műanyag bizbaszokkal együtt.
 
Microbeads nem csak a arc- és bőrradírokban lehet, hanem a fogkrémekben, tusfürdőkben is!

A microbeadsektől vöröset látok és egyáltalán nem használok olyan terméket, amely ilyet tartalmaz. Bőrradírozáshoz ezt a három terméket használom:

  • saját készítésű bőrradír
  • folyékony arclemosóval az Yves Rocher radírozó porát keverem, ami 100%-ban növényi eredetű összetevőkből áll
  • A Lush öntartósítós Ocean Salt arc- és bőrradírját (mert annyira gazdag és kényeztető 

Amúgy minden más esetben, ahol felmerül a microbeads lehetősége vagy csak nem tudom, hogy akadhat-e probléma a beatthemicrobead.org terméklistáját szoktam csekkolni.  Ebben a kérdésben annyira mániákus vagyok, hogy magyar lista híján francia, német és osztrák listát is ellenőrzöm, hogy biztosra menjek.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra