term ID:
parent cat ID:63
parent cat ID 1:
post ID:48805
category_63 #249b24

Miért jó, ha a testápoló és a testradír öntartósító?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Miért jó, ha a testápoló és a testradír öntartósító?

Myreille - Publikálva:

Mindent a tartósításról, a parabénekről és az öntartósításról. Mert vigyáznom kell magamra és a bolygóra is!    A tartósítás elkerülhetetlen, ha hosszabb ideig akarunk tárolni valamit legyen az étel, lekvár, befőtt vagy kozmetikum. Régen természetes anyagokkal tartósítottak: pl. sózás, cukrozás, szárítás, hőkezelés, hűtés stb. és ezek kombinációja, aztán jöttek a tartósítószerek. Az 1930-as években a tudósok feltalálták a parabéneket, amelyek nem mérgező, színtelen, szagtalan és olcsó kémiai tartósítószerek. Forradalmasították a kozmetikai ipart: a termékek felhasználhatósága hónapokról évekre növekedett. Így bőven lett idejük a termékeknek a központi gyárakból a polcokra kerülni. Napjainkra a parabéneknek rossz a hírűk, ezért az egyik legtöbbet és legjobban vizsgált tartósítószerré váltak. Mégis – jogosan vagy sem – félünk tőlük. Szívesen választok én magam is olyan termékeket, amelyekre rá van írva, hogy parabénmentes, miközben fogalmam sincs, hogy a parabén kiváltására milyen más tartósítószert használtak és az jó lesz-e nekem. Miért fontos az öntartósítás?

 • elkerülhetőek a szintetikus tartósítószerek
 • 2015-ben a kozmetikai termékekből 75 000 tonna tartósítószer került a vízhálózatba, a folyókba, tavakba és a tengerekbe. Ugyanis ennyit használtak fel. Elgondolkodtató tény az is, hogy ennek csupán 17%-a volt parabén.
 • a kozmetikai tartósítószerek is felhalmozódnak a vízrendszerekben és növelik a környezetszennyezést
 • vizes bázisú készítményekben olyan természetes anyagokból készült kémiai rendszer, amely elpusztítja a mikroorganizmusokat és/vagy megakadályozza a szaporodásukat

A természet is felkínálja a saját védelmi mechanizmusait: a multifunkcionális alapanyagokat, mint amilyen a kaolin, a glicerin és a méz. Ezeket felhasználva lehetséges olyan terméket készíteni, melyek egyáltalán nem igényelnek szintetikus tartósítószereket, így még hasznosabbak a bőr és a haj számára – magyarázza Helen Ambrosen, a Lush egyik alapítója és termékfejlesztője.   Az öntartósító kozmetikumok nem újdonságok a Lush-nál, éppen az az oka, hogy a Dream Cream az egyik kedvencem. Hogyan függ össze a víz és a tartósítás?

 • A mikrooganizmusoknak vízre és tápanyagokra van szükségük a növekedéshez. Ha egy termékben alacsony a víztartalom, megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását
 • éppen ezért szilárd (a Lushnál “pucér”) termékekhez nem kell semmiféle tartósítószer (pl. habfürdők, fürdőgolyók, szilárd samponok)
 • full kémia, de a víz mennyisége a lényeg egy termékben, hanem az, hogy mennyi a szabad víz, ami nincs emulzióban megkötve és amit a mikrobák felhasználhatnak. Ezért pl. tusfürdőknél a vizet a glicerinben és a felületaktív alapban rejtik el és ezzel bezárják a vizet és megvédik a terméket.

Kozmetikumokban használható természetes tartósítószerek:

 • glicerin a szappankészítés mellékterméke, lehet szintetikus vagy növényi vagy állati eredetű. K. W. Scheele svéd kémikus 1779-ben fedezte fel és a “zsír édes lényegének” nevezte. Napjainkban több mint 1500 felhasználási módja van, a kozmetikai ipar számára azért érdekes, mert saját szerkezetébe zárja a szabad vizet és ezzel a mikrobák számára előnytelen környezetet teremt. A glicerinnek hidratáló és bőrpuhító tulajdonságai is vannak, emellett képes különféle összetevőket a bőrbe vinni, ahol azok kifejthetik jótékony hatásukat.
 • a méznek különleges tartósító hatása van, amúgy az egyik nem száraz élelmiszer, ami sohasem romlik meg és ehető marad, antibakteriális és tápláló
 • agyagok és porok (pl. kaolin) az álcázás nagymesterei: elrejtik magukba a vizet, így hozzáférhetetlen a mikrobáknak
 • a természetes vajak (kakaó, shea stb.) remekül hidratálják a bőrt és gátolják a mikrobák szaporodását
 • , a legrégebbi tartósítószerünk és nem csak tartósít, hanem természetes és természetbarát megoldás a arc- és testradírokban. Nem mellesleg értelmes és környezettudatos választás a műanyag microbeads-ekkel szemben!

      2013-ban három Lush termék, a Dream Cream kéz- és testápoló, az Ocean Salt arc- és testradír, valamint a Mask of Magnaminty arc- és testpakolás formulája megváltozott úgy, hogy öntartósító legyen és közben a termékek jótékony hatása megmaradt. Olyan egyszerűnek tűnik ez, de pl. a Dream Creamnál 98 különböző formulát próbáltak ki, hogy olyan emulziót alkossanak, amely eléggé kötött ahhoz, hogy ellenálljon a mikrobáknak, ugyanakkor elég könnyű ahhoz, hogy a természetes összetevők akadálytalanul bejuthassanak a bőrbe.        A Mask of Magnamintyben a vizet méz és glicerin rejti, az Ocean Salt pedig a só vonja el a vizet a mikrobák elől és gondoskodik az öntartósításról. Tökéletes körforgás: a természettől kaptuk és úgy használjuk, hogy az ökológiai lábnyomunkat meg se érzi a bolygó. (És igen, a tégely is újrahasznosítható!) Adatok és tények forrása: Lush: A tartósítás kézikönyve

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra