Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben

Myreille

Frida Kahlo művészete elválaszthatatlanul kötődik életéhez. Testi és lelki kínjai, apró örömei végtelen dacossága ott van a festményeken és a fotókon.
Az utolsó pillanatban kaptam el a Frida Kahlo kiállítást Bécsben és életem legjobban elköltött 10 eurója volt, amit a belépőjegyre elköltöttem. Híres festményeken kívül számtalan önarckép, fotó és néhány ruhadarab és korabeli kiállítási katalógus tette teljessé a kiállítás anyagát és mutatta be végtelen fájdalmát, szenvedélyét.
A kiállításon nem volt újdonság Diego Riverahoz fűződő, már-már megszállottságba hajló viszonya és betegségéből fakadó fájdalma. Tudtam róla, hogy “csakazértis” nő volt. Bármilyen csapás is érte, ő felállt és a maga dacos módján ment tovább. Életében és műveiben ott a színes mexikói forgatag, valamint a sorscsapásokat nehezen feldolgozó ember gyötrődése, elméjének kreativitása.
A számtalan fotó között ott volt egy, amelyen nem színes ruhában, nagy fejdísszel szerepelt – és igen, csak akkor esett le, hogy ő nagyon ügyelt arra, hogyan is jelenik meg a nyilvánosság előtt -, hanem egy egyszerű kínai ruhában. Kibontott hajjal ül egy széken és nincs benne semmi különös. A szemében és a testtartásában nincs semmiféle dac, düh, vagy őrület, csupán fáradtság. A fotón pőre és kiszolgáltatott. Még jobban megszerettem.
A másik újdonság az érzelmek voltak. A festett érzelmek. Frida Kahlo lefestette a szerelmet, a boldogságot, a nevetést stb., azonban én minden képen csak a totális káoszt láttam. Nem volt közös pont közte és köztem. Ezután még egyszer végigsétáltam a kiállításon és most nem magamra figyeltem, csak rá.
A kiállításon nem lehetett fotózni, viszont csináltam néhány képet arról, hogy Frida Bécsben járt.

Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben a Kunstforumban (Fotó: Myreille)


Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben a Kunstforumban (Fotó: Myreille)


Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben a Kunstforumban (Fotó: Myreille)


Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben a Kunstforumban (2010. szeptember 1 – december 5-ig)>>
Tudtad?
“Frida Kahlo – teljes nevén Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón – (bár születési évét a mexikói forradalom tiszteletére 1910-ben jelölte meg) 1907-ben született Mexikóváros külvárosában, Coyoacánban, a Kék Házban. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, és Frida apja, Guillermo (Wilhelm) Kahlo fényképész innen érkezett Mexikóba, ahol első felesége halála után feleségül vette a spanyol-indián származású Matilde Calderón y Gonzálezt. Négy lányuk született, Frida volt a harmadik.” (Forrás: wikipédia)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra