Úszó szobor kiállítás a csónakból és a partról

Myreille

Az emlékműveken túl is van szobor: vízre komponált kortárs műalkotások. A rendhagyó tárlat csónakkal is bejárható.
A Városligeti Csónakázótó idén több meglepetést is tartogat. Nem csak az öreg, zöld csónakokat cserélték le szebbre, dizájnosabbra, hanem Pán Márta ötlete nyomán rendhagyó tárlat nyílt szobrokból a tavon. A Szépművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló Art on Lake – Művészet a Tavon című nyári kiállításon 25 neves, kortárs alkotó, nagyrészt erre az alkalomra készült, szobra látható.
Magyarországon a köztéri szobor általában emlékmű, pedig ezen túl is van élet. Ez a tavon látszik, bár olykor nem egyértelmű, mert a Vajdahunyadvárából kilógó köteleket először felújítási segédeszköznek néztem és csak a kiállításra készült térkép alapján jöttem rá, hogy nem a munkások voltak hanyagok, hanem egy művész tudatos. Mimmo Roselli installációi – vastagabb vagy vékonyabb kifeszített huzalok és kötelek – újrafogalmazzák a valós teret. Ő a vonalak szobrásza, és az egész világ neki “statisztál”. Most éppen a Vajdahunyadvárát “horgonyozta le”.
Ez azonban csak egy a 35 ezer  négyzetméteres vízfelületen elterülő tárlat szobrai közül. 14 ország 25 művészet közül nem egy alkotó éppen azokra a problémákra keresi a választ, amelyek napjainkban talán a legégetőbbek: El-Hassan Róza roma kosárfonókkal együtt készített Felkiáltójele, Tea Makipaa Atlantisza, Daniel Knorr beton hóembere, Jíři David hatalmas vakvezető botja mind az új évezred első éveinek súlyos, megoldatlan problémáit tárják elénk.
A kiállítás a partról ingyenesen megtekinthető, de akinek van kedve, csónakot is bérelhet és a város szívében, egy fal nélküli, különleges kiállítótérben barangolhat.
 

no images were found


Daniel Knorr Bonhomme című szobrának építése:

Art on Lake – Művészet a tavon
Kortárs víziszobrok a Városligetben – a Szépművészeti Múzeum rendhagyó kiállítása
2011. május 24. – szeptember 4.
Nyitva: 10:00-tól sötétedésig
A kiállítás megtekinthető a partról (ingyenes) és csónakból (a csónakok bérelhetőek).
Web: www.artonlake.hu

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra