Horgolás: Végtelen egyszerű végtelen sál

Vidra

Kellően vastag fonalból simán meghorgolható még karácsonyra is. Mondtam már, hogy nagyon egyszerű?
calm_infinityscarf_horgolt_sal00
Suzana Davidovic  Calm nevű sálmintája nem véletlenül népszerű: kezdők is bátran belevághatnak, fonalvastagságtól és színtől függően pedig elegánstól sportosig bármilyen lehet.
A végeredmény egy 165-170 centi kerületű, 25 cm széles sál, aminek nincs eleje és vége, de nem is csavarodik; kezdettől fogva körben horgolunk, vagyis nem a horgolás befejezésekor kell a keskenyebb széleket egymáshoz varrni.
A minta a legalapvetőbb szemeket használja:
– láncszem (US: chain)
– kúszószem (US: slip stitch)
– kispálca (US: single crochet)
– egyráhajtásos pálca (US: double crochet)
A képeken látható darabhoz összesen 20 dkg, két különböző színű Alize Cotton Gold fonalat és 4-es horgolótűt használtam.
calm_infinityscarf_horgolt_sal02 calm_infinityscarf_horgolt_sal03
Kezdés: Páratlan számú láncszemekből horgolj egy kb. 170 cm hosszú láncot (adott fonallal és tűvel nekem ez 351 lett), majd kúszószemmel öltsd hozzá az első szemhez. Egyedül itt kell vigyázni, hogy ne csavarodjon meg a lánc, utána már nem lehet elrontani.
1. sor: Horgolj 3 láncszemet (a biztonság kedvéért a 3. szembe tegyél is jelölőt), majd mehet végig a következő ritmus: *1 szem kimarad, 1 egyráhajtásos pálca a következő szembe, 1 láncszem*. A végén kúszószemmel öltünk át a kezdésnél megjelölt 3. láncszembe.
2. sor: Horgolj 2 láncszemet. Ismétlődő minta jön: *1 kispálca az előző sor egyráhajtásos pálcái közötti lukba, 1 láncszem*. A végén kúszószemmel hurkolunk a kezdő 2. láncszembe.
3. sor: Horgolj 2 láncszemet. Ismétlődő minta: *1 kispálca az előző sor kispálcái közötti lukba, 1 láncszem*. A végén kúszószemmel hurkolunk a kezdő 2. láncszembe.
4-6. sor: (de lehet több is, ha szélesebbre akarod a két lukacsos sor közötti rész): a 3. sor ismétlése
7. sor: Horgolj 3 láncszemet, majd a végéig a következő a minta: *1 egyráhajtásos pálca az előző sor kispálcái közötti lukba, 1 láncszem*. A végén kúszószemmel hurkoljuk a kezdő 3. láncszemhez.
8. sor: lásd. 2. sor
9+ sorok: ismételd a 3. sort, míg el nem éred a kívánt szélességet.

Horgolás, cikk és fotó: Vidra

Horgolás, cikk és fotó: Vidra


Dolgozd el a kilógó szálakat és viseld a sálat örömmel!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra