Törékeny húsvéti varázslat: hímezz tojást sniccerrel!

Vidra

vakartojas01

Ezen a tájon sokáig csak a férfiak vakargatták a tojásaikat, de húsvétig bárki megtanulhatja a hagyományos kaparásos tojásdíszítés alapjait.

IMG_01

Fotó: Vidra

IMG_05

Fotó: Vidra

IMG_04

Fotó: Vidra

IMG_03

Fotó: Vidra

IMG_02

Fotó: Vidra

Az ország több vidékén is ismert a vakart hímes tojás, de abban a somogyi kis faluban, ahol megismerkedtem a technikával, a statisztikai átlagnál jóval többen ragadnak sniccert húsvét előtt. Itt eredetileg mindenki a férfiaktól tanulta a fortélyokat, akik elvékonyodott borotvával kaparták a tojáshéjba a szebbnél szebb, organikus mintákat. A díszítésnek különösebb szabályai nincsenek – semmilyen előírásos motívum nincs, minél virágosabb és kacskaringósabb mintájú a tojás, annál jobb.

A sniccer megfelelő kezeléséhez kell egy kis gyakorlat, és fontos a tojások megfelelő előkészítése is, de alapvetően egyszerű a dolog, érdemes kipróbálni.

IMG_9731

Kaparás és fotó: Vidra

IMG_9728

Kaparás és fotó: Vidra

IMG_9720

Kaparás és fotó: Vidra

Hozzávalók:
Tojás
Tojásfesték, ruhafesték vagy növényi festék
Ecet
Víz
9 mm széles pengéjű sniccer (fém kivezető nélküli)
Fenőkő

Előkészítés:
A sima héjú, teljesen ép tojásokat enyhén mosogatószeres vízben szivaccsal ledörzsöljük, öblítjük, majd igazán keményre főzzük (15-20 perc), a vízbe tegyünk egy kevés ecetet. A főzővízből egyből forrón átemeljük kanállal a forró színező lébe (a színfixálás miatt ebbe is kell egy kis ecet). A megfelelő szín elérése után újságpapíron hagyjuk megszáradni. Nyersen festett tojással is dolgozhatunk, ha a végén ki akarjuk fújni.

Alapszabály:
Vakaráskor a sniccert magunk felé húzzuk, fenéskor magunktól elfelé (idővel érezni fogjuk, mikor kell élezni a pengét). A pengéből mindig csak egy egészen kicsit toljunk ki.

Nyugodtan áldozzunk be egy tojást a gyakorlásra – próbáljunk először különböző vastagságú egyenes vonalakat húzni, aztán jöhetnek a kanyarok is, és elszabadulhat a fantázia.

Ha elkészült a minta, a tojáshéjport egy puha ronggyal töröljük le, majd paraffinolajjal (esetleg szalonnabőrkével, vagy vászonba kötött darált dióval) fényesítsük ki a hímes tojást.

IMG_9738

Kaparás és fotó: Vidra

IMG_9742

Kaparás és fotó: Vidra

 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra