Itt a Litha, a nyárközép ünnepe

Vidra

Június 21. a nyári Napforduló, a Napisten és a Földanya nászünnepe. A leghosszabb nappal, a legrövidebb éjszaka.
Ma van a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka, amibe kicsit belekeveredik a 24-én esedékes Szent Iván-éj is.
Csillagászatilag június 21., néha június 22. a pontos dátum, az ünneplés pedig a kereszténység elterjedése óta rugalmasan változik június 21. és 24. között. A Nap most éri el éves útjának csúcsát, most áll a legmagasabban az égen, innentől megkezdődik a sötétségbe fordulás periódusa.
A kelta mitológiában Tölgyünnepnek, a Magyalkirály győzelmének hívják a nyárközép napját, amely egyben az egyik legfontosabb a wicca boszorkányünnepek közül. Hagyományok, szokásos és mágikus bűbájok terén sok közös vonást mutat a téli Napfordulókor tartott Yule-ünneppel. A címben említett Litha a gabona istennője, aki a bőséget, az örömöt, elevenséget és érettséget jelképezi, hozzá kapcsolódva pedig a tűz a változást és a megtisztulást is szimbolizálja.
Ahogy Yulekor, most is a tűznek jut a legfontosabb szerep: örömtüzeket gyújtanak ezen az éjen a világ sok táján a megújulás, a szenvedély és a világosság jelképeként, ezzel is segítve a Napot a sötétség elleni harcban.
Rituálék tekintetében pedig most jött el az ideje minden olyan praktikának, ami megtisztulással, gyógyítással és egészséggel, valamint szerelemmel és termékenységgel kapcsolatos.
A boszorkányos wicca praktikákból itt egy kis gyűjtemény az Árnyak vonatkozó cikkéből:
Ez az időszak bármely mágiának nagyon kedvező. A gyógyító, szerelmi és oltalmazó mágia különösen jól illik az alkalomhoz. A népi babonák szerint a tűz körül elfogyasztott cseresznye a gyermekáldást segíti elő, a tűzbe hulló üröm és kakukkfű betegségűző mágia, a termőföld körül körbehordozott fáklya pedig a termés bőségét hivatott növelni. Érdemes a szabadtéri szertartás tüze fölött gyógynövényeket kiszárítani, a tűzugrás pedig kiválóan alkalmas az energiák megújítására. (…) A szertartás előtt egy kis textilzsákot meg lehet tölteni levendulával, kamillával, orbáncfűvel, vasfűvel és egyéb, nyár derekán virító gyógynövényekkel. Gondolatban küldjük át összes gondunk, szorongásunk, félelmünk, betegségünk ebbe a zacskóba, majd kössük be a száját szorosan egy vörös zsineggel. A szertartás idejére helyezzük a zacskót az oltárra, majd közben dobjuk a máglyára.
Hétköznapi nyelvre lefordítva: gyújtsatok nagy tüzet, merüljetek el a táncoló lángok látványában, engedjetek el minden rosszat és koncentráljatok a jó dolgokra, és ha más nem, is, lesz egy kellemes, barátságos estétek.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra