term ID:
parent cat ID:21
parent cat ID 1:
post ID:33498
category_21 #32cdd1

Szenvedélye és munkája ugyanaz: a csokoládé

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Szenvedélye és munkája ugyanaz: a csokoládé

Myreille - Publikálva:

sweetic01

Zala Judit chocolatier, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra alapítója. Az internetről és egy híres francia cukrászmestertől tanulta a cukrász szakma fortélyait. „Lányomat 10. szülinapjára saját készítésű dísztortával szerettem volna meglepni. Olyan marcipánnal borítottal, amilyeneket híres cukrászdák kirakataiban látni. Eredeti szakmám szerint közgazdász vagyok, de korábban is elboldogultam mindenféle saját készítésű meglepetéssel. Elkezdtem kutakodni, elolvastam mindent, amit a témában írtak a neten, és számtalan youtube videot néztem végig az elkészítés fortélyairól. Megrendeltem az alapanyagokat és megcsináltam a tortát. Nem lett tökéletes, de első tortaként egészen szép lett. – meséli Judit. – Az ünnepelt persze nagy örömmel fogadta. Kis idő múlva azt vettem észre, hogy a családon és a baráti társaságon belül egyre többen fordultak hozzám, ha valami egyedi finomsággal akarták meglepni szeretteiket.” „Mindkét gyerekem iskoláskorú lett, így egyre több időm szabadult fel – ám, sohase annyi, hogy be tudjak vállalni egy 8-10 órás kötött munkahelyet -, és elkezdtem képezni magamat, elsősorban a neten és a youtube-on. Egyre szebb tortákat és cupcake-eket gyártottam, majd becsempészte magát az életembe a sütinyalóka is, hivatalos nevén Cake Pop. 2 év kísérletezés után jutottam el oda, hogy azt mondhatom, most már tökéletes az eredmény.”

sweetic02

Zala Judit chocolatier, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra alapítója

sweetic03

Sweetic Csokoládé Manufaktúra

sweetic04

Cake Pops: Nem csak formájában érdekes, hanem ízében, állagában is. A vékony csokoládé kéreg tökéletesen illik az illatos, puha tésztához. Egyszerűen megunhatatlan.

„Újabb kihívás kellett. Mivel a férjem egyre többet tudott segíteni a családi dolgokban, 2012-ben azt mondtam, hogy ha komolyan édességekkel szeretnék foglalkozni, akkor ideje elvégezni egy szakiskolát. Jelentkeztem egy cukrászképzésre és egy év alatt elvégeztem. Az iskola mellett 2 helyen voltam szakmai gyakorlaton: egy hagyományos magyar cukrászdában és egy remek francia cukrászmester, Gerphagnon Stephane mellett, akitől rengeteget tanultam. Ő jelenleg a La Praline cukrászmestere, korábban a Lukács cukrászda csokis vonalát vitte.” “Ezekben az időkben még nem tudtam, hogy a végállomás a csokoládé lesz. A tanulmányaim és a gyakorlati idő alatt folyamatosan alakultak a dolgok, aztán egyszer csak, valahonnan jött a gondolat, hogy csokoládé. Már nem is emlékszem rá honnan, ugyanis sem a magyar cukrászképzésben, sem a gyakorlaton nem foglalkoznak ezzel a területtel még elméleti szinten sem.”
sweetic05

A forrócsokoládék a Sweetic egyik specialitása, amelyből jelenleg 12 féle ízt tartanak. (Menta, chili, málna, banán, mogyoró, Kona kávé, madártej stb.) Az ízesítésnél nagy koncentrátumú, olajos alapú, természetes eszenciákat, kivonatokat használnak ízesítésként.

sweetic07

A zölddiós bonbon a manufaktúra másik specialitása. „Ötlete onnan jött – meséli Judit -, hogy férjem egy régi munkatársa, Vrancsik Tibor megkeresett bennünket azzal, hogy ők saját kezűleg készítenek zölddió befőttet és lekvárt is. Kaptunk egy-egy üveg kóstolót, melyet az első adandó alkalommal ki is próbáltam.Szerintem a legtöbbünk első hallásra valami diós ízre gondol, pedig a zölddiónak ízében semmi köze nincs a jól megszokott dió ízéhez. Nagyon érdekes, kellemes ízvilág, étcsokoládéval pedig különösen jól harmonizál. Aki ezt a bonbonunkat megkóstolta, azóta a kedvenceként emlegeti. Személy szerint nekem is a kedvencem. Természetesen gondoltam azon vásárlóinkra is, akik kifejezetten nem szeretik az étcsokoládét, így ez a bonbon fehércsokoládé burokban is készül és kapható.”

sweetic06

Sweetic-ben különböző formában szőke csoki, azaz Dulcey is kapható.

“Tehát megint elkezdem bújni a netet, és a szakirodalmat. Megtanultam csokoládét temperálni és dolgozni vele. Persze, nem volt ilyen sima és egyszerű ügy. Bőven akadtak kudarcok és hibák, de ezekből tanultam.” “Letettem a cukrászvizsgát és megszületett az elhatározás, alapítsunk céget, csináljunk egy műhelyt, ahol dolgozhatok nyugodtan, ahol nem zavarok a szétpakolt cuccaimmal senkit és engem sem zavar senki munka közben és nem mellesleg, ami még nagyon fontos a csokoládé készítés folyamatában, hogy megteremthetőek legyenek a feltételek (eszközök, munkahőmérséklet). Így született a Sweetic Csokoládé Manufaktúra. Közben úgy gondoltam, hogy bár már sok mindent elsajátítottam a netről, mégis illenék a tudásomat megerősíteni, visszaigazolni, javítani szakember segítségével. Ekkor találkoztam a belga csokoládégyártó cég magyarországi oktatói fórumával, a Callebaut Csokoládé Akadémiával, ahol nagyszerű szakember, a mestercukrász Veszely Attila segítségével tovább képeztem magamat. A temperálási módszeremet, technikámat tökéletesítettem, megtanultam egyszerre akár 10-12 kg csokoládéval dolgozni – egyáltalán nem olyan könnyű, mint kis mennyiséggel -, és elsajátítottam a bonbonkészítési technikákat. Nagyon élveztem az oktatás minden egyes pillanatát. A szenvedélyem lett a munkám és ezért nagyon hálás vagyok elsősorban a férjemnek Viktornak, aki a Sweetic Csokoládé Manufaktúra cég tulajdonosa, és aki a kezdetektől fogva támogatta törekvéseimet minden szinten, illetve oktatóimnak, akikhez bármikor fordulhatok szakmai tanácsért. Persze, a tanulást és a kísérletezést sem hagytam abba, hiszen ez visz újra és újra előre, ebből születnek az újabb csokoládés különlegességek.” Sweetic Csokoládé Manufaktúra 2310 Szigetszentmiklós, Jókai u. 35/A. Sweetic termékeket itt tudod megvásárolni>>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra