A Fekete hattyú unalmas vergődése

Myreille

A Fekete hattyú vérszegény és lapos. A végén sajnálni fogod a rá szánt időt, de Natalie Portman megérdemli érte az Oscart.
Azonkívül, hogy Natalie Portman szenzációs a Fekete hattyúban (Black Swan), és a film forgatása alatt jött össze Benjamin Millepied-del és gyereket vár tőle, semmi jót nem tudok elmondani a filmről. Még akkor sem, ha Natalie Portman megérdemli az Oscar-díjat a balerina megformálásáért. Illetve még van annyi jó, hogy nagyon szépen fényképezett film és a La Boca Design gyönyörű plakátokat rajzolt a filmhez.
Tulajdonképpen a film ötlete sem egy halott dolog: A visszahúzódó, anyja árnyékában élő balerina Nina (Natalie Portman) elnyeri a Hattyúk tava címszerepét. A művészeti vezető Leroy (Vincent Cassel) tökéletesnek titulálja a lányt a fehér hattyú szerepre, azonban kétségei vannak a lány képességeit illetően a fekete hattyú megformálásban.
Mindkét szerep más egyéniséget igényel, azonban mindkét szerepet ugyanazon táncosnak kell előadnia. Amíg a fehér hattyú az ártatlanságot és a kecsességet, a fekete az érzékiséget és csalfaságot hívatott megtestesíteni.
Ninát nem csak a teljesítménykényszer és saját anyja nyomasztja, hanem legnagyobb riválisához fűződő, irigységgel átszőtt barátsága is. Az önsanyargató, éjszakába nyúló gyakorlások és a tökéletességre való megrögzött törekvése egyre inkább utat nyitnak sötét énjének (vagy őrületének), amelyek úgy tűnik felemésztik a lányt.

Valóság és hallucináció keveredik Darren Aronofsky filmjében és végül bekövetkezik az elkerülhetetlen. A küzdelem csak vergődés, a dráma csak hiszti, a film pedig tanulság nélküli sodródás, és fogalmam sincs, hogy miért kellett nekem ezt végignézni.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra