term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:48927
category_32 #d3e60c

A film, amit nem így kellett volna folytatni: A mogyoró meló

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A film, amit nem így kellett volna folytatni: A mogyoró meló

Myreille - Publikálva:

Három évvel ezelőtt nálam teljesen kiesett A mogyoró meló (The Nut Job), fél éve láttam először és azonnal rajongója lettem. A folytatása viszont több helyen félrecsúszott. A mogyoró meló (The Nut Job) méltatlanul kevés figyelmet kapott, pedig mindent és jól felvonultat, amely egy igazi és katartikus meséhez kell. Jól működnek benne az állatságok és az emberségek.

Ugyanezt vártam a második résztől is. Állati kalandot, amiben úgy győz az igazság, hogy közben keresztezi az (emberi és állati) bűnözök terveit. Láthatóan A mogyoró-meló 2 (The Nut Job 2: Nutty by Nature) ezzel a koncepcióval indít, majd a gengsztereket ellőtték az első részben, a másodikban valami új ellenséget kell találni. Szinte látom, hogy a brainstorming-on izzik a “copy”-k kreatív agyféltekéje, hogyan is rondíthatnának bele a mogyoró-mennyországba. A robbantás nem elég, kell a megtestesült gonosz, és ezt a szerepet a polgármesterre és az elkényeztetett lányára osztják. Azt most hagyjuk, hogy erkölcsileg ez milyen rossz üzenetet hordoz a gyerekeknek – az első részben éppen ezek az erkölcsi részek is tökéletesen a helyükön voltak -, de ennél klisésebbet ki se lehetett találni. Ennél még az is jobb lett volna, ha megunva a dalmata mintát Szörnyella de Frász mókusbundából készítettnek magának kabát és mókusvadászatra indulna a parkban. Szintén erkölcsi probléma és megöli a mozit, hogy a korrupt polgármesternek nincs ellenpontja az emberek között. Nincs ott a jó és igaz karakter, akiért szorítani lehet, akinek a győzelme a mi győzelmünk lehet. Ráadásul a rendőrök komplett, fánk zabáló idióták és ennek sincs jó üzenete ebben a formában, mert a végén mégiscsak nekik kellene rendet tenni… Szóval a polgármester (karöltve a lelkes állatkínzókkal) szétbarmolja a parkot, az állatok legyőzik, majd “még vannak jó emberek” felkiáltással gyorsított felvételen helyreáll a park. Percek alatt nőnek égig érő fák, de nincs egy nyamvadt varázsló sem, akinek az érdeme lenne.  

  Persze, a filmben van néhány igen kellemes poén – nagyjából mind látható is az előzetesben -, de ezek se mentik meg a filmet. Viszont ezeket a poénokat a gyerekeim napokkal a vetítés után is emlegetik…  

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra