term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:64334
category_32 #d3e60c

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Myreille - Publikálva:

A közéleti karikatúrák világából ismert Marabu első gyerekkönyve igazán egyedi történet, és nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is igen szórakoztató olvasmány.

  A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Nyomokban Pratchettre, Rejtőre és bizonyos szempontból Gaiman-re emlékeztet, de nem hiszem, hogy ezzel a bókkal zavarba hoznám a szerzőt, aki azt a címet adta a(z első) könyvének, hogy A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután. Miután Marabu berúgta, felaprította és megtaposta a címadás klasszikus és modern (SEO-s) szabályait – és a cím rövidítése is eszméletlen hülyeség: AGTVTCSBEECSD –, a belső borítón pikirt színmagyarázatba kezd. De jól áll neki!

A színmutató senkit se tévesszen meg, A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután című könyv egy fekete-fehér képekkel gazdagon teleszórt igen vicces elbeszélés két iskolás fiú – Dugasz és Cérna – egészen elképesztő(en szórakoztató) kalandjairól.

Ez a könyv nem képregényszerű, csak kissé sok benne a kép, mert hát sok benne a fejezet is. És mivel van nekem képregényes könyvecském is, hivatalból létfontosságúnak tartom a képregények olvasását. (Mármint a jó képregényekét, a gagyit mellőzném, ha lehetne.) Minden műfajnak megvan a maga szerepe, küldetése. A törpekommandósok sok-sok kis képecskéjének feladata van, az, ami a szöveg kis egységekre szabdalásának is: a rutintalanabb olvasókat segíti. Segít legyőzni a nagy kihívást, végigolvasni egy egész könyvet, a legeslegutolsó mondatzáró pontig. A rövid fejezet megenged egy kis lélegzetvételnyi szünetet, a kép pedig üdít, frissít, mint a hosszútávfutóknak az út menti asztalra kipakolt sok vizespalack – mondta Marabu könyvről és azt is elárulta, hogy Dugasz és Cérna a Covid mellékhatásai. 2020-ban nagyon komolyan vette a karantént, az otthoni bezárkózást és a napi karikatúrarajzolás egyhangú rutinját azzal színesítette, hogy új feladatokat talált ki magának és új műfajokkal kezdett játszani.

A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután 8 éves fiamnak egy egész heti kihívás, pont 7 fejezet (5 rész és 2 függelék), pont egy hétnyi olvasnivaló, kommentálta. A tizenkétéves és én pár óra alatt a végére értünk. Néha hangosan felröhögtünk, néha pedig szolidan pukkadoztunk, amúgy meg mosolyogtunk, éppen úgy, ahogyan az ember mosolyog, amikor jó dolog történik vele. A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután olvasása közben oldalról oldalra, szó szerint az első szótól az utolsóig, jó dolgokban volt részünk.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra